Servisne informacije za ponedjeljak 04.06.2018.

Jutros je u Kalesiji vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 17 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 100 procenata, atmosferski pritisak 985 hektopaskala. Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima porast naoblake, u većem dijelu naše zemlje, će usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Na jugu Hercegovine se ne očekuju padavine. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na zaopadu Bosne jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 26 do 32 °C.

Jutarnji sati će biti ugodniji od drugog dijela dana, kada su pod uticajem nestabilnog i sparnog vremena, kod hroničnih bolesnika i meteoropata moguće tegobe poput nervoze, glavobolje i iscrpljenosti, zbog čega je poželjno reducirati aktivnosti. Učesnici u saobraćaju također trebaju biti oprezniji u poslijepodnevnim satima.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodila se jedna saobraćajna nesreća u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. U jednom slučaju je narušen i javni red i mir.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 105 pregleda.

Kvalitet zraka

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za 03.06.2018. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac dok se na lokalitetima Živinice i Mobilna: Gračanica nije mogao ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona vatrogasne jedinice su, osim nekoliko tehničkih, imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to na području općine Gračanica gdje je u centru Gračanice gorjelo privatno motorno vozilo. Požar je lokaliziran i ugašen.

Stanje na cestama

Uslovi za vožnju u povoljni, a intenzitet saobraćaja je pojačan u gradskim centrima. Na planinskim prevojima skrećemo pažnju na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Na autoputu A-1 dionici Lepenica-Tarčin, zbog radova na potpornom zidu saobraća se preticajnom trakom, uz ograničenje brzine od 60 km/h.

Podsjećamo i na radove na sanaciji klizišta kod tunela Igman (dionica Sarajevo zapad-Lepenica) zbog čega je saobraćaj iz vozne preusmjeren u preticajnu traku, kao i na radove na lokalitetu Treševine (A-1 Sarajevo zapad-Sarajevo sjever), gdje je usporeno saobraćanje.

Zbog izvođenja neophodnih radova na dionici magistranog puta M-16.1 Klašnice-Prnjavor (u mjestu Hrvaćani), na ukrštanju magistralnog puta sa autoputem u zoni vijadukta Crkvište, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Jednom trakom saobraća se na magistralnom putu M-18 Sarajevo–Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene, zbog većeg odrona, kao i na putnim pravcima: Banja Luka-Crna Rijeka, Banja Luka-Turbe i Lopare-Čelić, zbog aktivnih klizišta.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: