Servisne informacije za ponedjeljak 04.02.2019.

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima pretežno oblačno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 4 stepena celzijusa. Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme. U Bosni sa kišom i susnježicom, a u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini sa kišom, a u planinskim djelovima Hercegovine moguća je susnježica. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Temperatura zraka većinom između 0 i 6, na jugu zemlje temperatura zraka između 8 i 12 stepeni.

Povremene padavine i niže temperature, uz izraženiji osjet hladnoće u jutarnjim satima, kod većine meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba. Moguće su reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, nervoze, malaksalosti. Hronični bolesnici trebali bi reducirati kretanje i ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito astmatičari i osobe sa ishemijskim bolestima.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen jednom, evidentirano je izvršenje 9 krivičnih djela. Na području TK dogodile se 2 saobraćajne nesreće.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 121 pregled.

U porodilištu UKC-a Tuzla u protekla 24 sata rođeno je 9 beba, 6 dječaka i 3 djevojčice.

Poplave

Prema izvještajima općinskih službi civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, uslijed topljenja snijega i kišnih padavina proteklih dana došlo je do izlijevanja rijeke Spreče iz svog korita i plavljenja priobalnog poljoprivrednog zemljišta na području općina Gračanica (naselja Orahovica Donja, Lohinja, Pribava i Stjepan polje) ukupne površine cca 50 Ha i na području općine Doboj Istok (naselja Brijesnica i Stanić Rijeka) ukupne površine cca 20 Ha. Za sada nema ugroženih stambenih ili infrastrukturnih objekata.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara civilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, u protekla 24 sata, osim nekoliko tehničkih, vatrogasne jedinice su imale i jednu intervenciju na gašenju požara i to na području općine Živinice gdje je u krugu firme „Kobens“ d.o.o. došlo do požara na elektro instalacijama. Požar je lokaliziran i ugašen.

Stanje na cestama

Zbog izlijevanja rijeke Vrbas obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno na ulazu u Bugojno. Za vrijeme ove obustave, saobraćaj se preusmjerava na alternativne pravce kroz naselja Kula i Kandija.

Na magistralnom putu M-5 Mrkonjić Grad – Jajce u mjestu Jezero, zbog izlijevanja rijeke Plive vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom .

Zbog izlijevanja vode na kolovoz, potpuno je obustavljen saobraćaj ispod podvožnjaka, na ulazu u Maglaj. Za vrijeme obustave, saobraća se alternativnim pravcima.

Zbog kišnih padavina i snijega koji se topi povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Savjetujemo oprezniju vožnju, te podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnom prelazu Brčko-Gunja, zbog nestabilnosti mosta obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.