Servisne informacije za ponedjeljak 03.09.2018.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je oblačno i tmurno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 19 stepeni celzijusa. Danas se na sjeveru i sjeverozapadu Bosne očekuje pretežno oblačno vrijeme. U ostatku naše zemlje, uglavnom, malo do umjereno oblačno. U ranim jutarnjim satima kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se većini područja. Tokom prijepodneva lokalni pljuskovi i grmljavina u Krajini, u sjevenim i djelimično centralnim područjima Bosne. Poslije podne pljuskovi i grmljavina u većem dijelu Bosne, kao i ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjeren zapadni i jugozapadni, a u Hercegovini, veći dio dana, umjeren jugozapadni. Dnevne temperature od 22 do 28, na jugu od 26 do 30°C.

Povećana naoblaka i padavine kod osjetljivih osoba će kvariti raspoloženje i uzrokovati pojačanu glavobolju, reumatske bolove i nesanicu. Također će se pojačati i tegobe od kojih inače pate hronični bolesnici, kojima se savjetuje izbjegavanje dodatnih napora.

Prema informacijama iz PS Kalesija, u protekla 24 sata dogodile su se tri saobraćajne nezgode, u kojima nije bilo povrijeđenih. Na području općine Kalesija počinjeno je i jedno krivično djelo.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 121 pregled.

Kvalitet zraka:

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 02.09.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok se na loklitetima Živinice, Mobilna: Kalesija ne može ocijeniti.

Požari

Uprotekla 24 sata Vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona, osim nekoliko tehničkih, imale su i tri intervencije na gašenju požara i to:

Općina Banovići, Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju gašenja požara na trafo-stanici u naselju Brigići.

Općina Gračanica, Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je intervenciju gašenja požara na krovu privatnog stambenog objekta u naselju Pašalići.

Grad Tuzla, Vatrogasna jedinica Grada Tuzla imala je intervenciju gašenja požara na dimnjaku privatnog stambenog objekta u naselju Grabovica.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Stanje na cestama

Frekvencija vozila u jutarnjim satima pojačana je u gradskim centrima. Na putevima u kotlinama i uz riječne tokove, vidljivost je smanjena zbog magle. Na dionicama u usjecima i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas, na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Visoko-Kakanj, kao i magistralne puteve M-18 Semizovac- Olovo-Kladanj i M-16 Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce.

Deminiranje terena i povremene polusatne obustave saobraćaja tokom dana aktuelne su na dionici magistralnog puta Brčko-Bijeljina (u mjestu Gredice od 07 do 14:30 sati).

Na ovim dionicama saobraća se sporije uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima povremeno dolazi do formiranja kolona, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj, obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Danas počinje nova školska godina i očekuje se veliki broj djece na saobraćajnicama. Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju, a posebno na vozače, da budu maksimalno oprezni u zonama blizu škola. Podsjećamo da je brzina kretanja vozila u blizini škola do 40 km/h. Roditelji, ako vozite svoju djecu do škole, ne zaboravite VEŽITE ih sigurnosnim pojasevima. Djeca visine do 150 cm moraju sjediti na podmetaču (boosteru) kako im pojas ne bi prelazio preko lica. ZABRANJENO je djeci ispod 12 godina da sjede na suvozačkom sjedištu. Đaci, pratite i poštujte saobraćajnu signalizaciju (semafore i pješačke prelaze). SRETNO svima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: