Servisne informacije za ponedjeljak 01.04.2019.

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 4 stepena celzijusa. Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 22°C, na jugu zemlje do 25°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Većina ljudi će se osjećati dobro, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše jake. U unutrašnjosti zemlje, tokom jutra preporučljivo je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju, u nastavku dana temperature će porasti, biće ugodnije i prikladno za boravak na otvorenom. Poslijepodnevni sati će proteći sa neuobičajeno visokim temperaturama zraka, stoga je poželjno biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 4 puta, evidentirano je izvršenje 5 krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 5 saobraćajnih nesreća, u kojima je lakše povrijeđena jedna osoba.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 104 pregleda.

Radnici KP Komunalac DD Kalesija odvoz otpada danas vrše iz sljedećih naseljenih mjesta: Hrasno Gornje, Hrasno Donje, Brdo, Babina Luka, Rainci Donji od raskrsnice Rainci Gornji do Ciglane – Hrastovi, Vukovije Gornje, Subašići, Ćive, Masle II, Hadžići u Petrovicama Gornjim, Tubići, Novo Naselje, Magistralni put do Prnjavora, Huremi i ulica Senada Pozegića.

Kvalitet zraka

Kvalitet zraka za dan 31.03.2019 godine nije se mogao ocijeniti na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok je za isti dan odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija.

Požari

Prema izvještaju OCSZ na TK vatrogasne jedinice osim nekoliko tehničkih imale su i intervencije na gašenju požara i to:

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je 2 intervencije na gašenju požara i to:

–  požar na šumi u naselju Prijevor (opožareno 50 dunuma),

–  požar na niskom rastinju u MZ Bakovići.

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine  Gračanica je imala 2 intervencije na gašenju požara, i to:

– požar niskog rastinja u naselju Malešići,

– požar na pomoćnom objektu u naselju Gornja Orahovica.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine  Lukavac je imala 6 intervencija na gašenju požara i to:

– požar niskog rastinja i šume u naselju Huskići (opožareno 50 dunuma) ,

–  2x požar niskog rastinja i šume u naselju Turija,

–  2x požar niskog rastinja u naselju Poljice,

– požar niskog rastinja u naselju Bokavići.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine  Srebrenik je imala 2 intervencije na gašenju požara i to:

– požar niskog rastinja i šume u naselju Jasenica,

– požar niskog rastinja u naselju Gornji Srebrenik.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala 2 intervencije na gašenju požara i to:

– požar niskog rastinja u naselju Čane,

– požar niskog rastinja u naselju Dragunja.

Stanje na cestama

Kolovoz je suh, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Zbog radova na izgradnji kružnog toka na magistralnom putu M-18 Semizovac-Vogošća (na ulazu u Vogošću) saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana, zbog pojačanog prometa vozila, moguća su duža zadržavanja na ovoj dionici.

Jednom trakom saobraća se i na magistralnim putevima: M-16 Banja Luka–Crna Rijeka (u mjestu Dabrac), M-14.2 Bosanski Šamac-Domaljevac i na M-2 u Neumu.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta na ulazu u Bugojno, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Za danas su najavljeni radovi na redovnom održavanju rasvjete u tunelima Sikola i Sikola II (M-17 Žepče-Maglaj), zbog čega će se saobraćati usporeno-jednom trakom.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Bosanski Novi-Dvor (za vrijeme obustave, omogućen je prelaz pješaka i biciklista). Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: