Servisne informacije za petak, 26.07.2019.godine

Ovoga jutra u Kalesiji i okolnim mjestima svanulo je sunčano jutro. Danas  u Bosni i Hercegovini sunčano prije podne. U drugoj polovini dana se prognozira jači razvoj oblačnosti koji će usloviti jače pljuskove i grmljavinu. Padavine se ne očekuju na jugu zemlje. Vjetar većinom slab. U Bosni vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjera. Uz grmljavinske oblake su mogući jači udari vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje i do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36°C.

Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika. Visoke temperature i sparno vrijeme, u većem dijelu dana će uzrokovati probleme hroničnim bolesnicima i meteoropatama. Opštu sliku dodatno će pogoršati i manjak svježine u noći. Preporučljivo je maksimalno posvetiti pažnju zaštiti od vrućine i postupati po preporukama nadležnih službi.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je izvršenje 7 krivičnih djela. Na području TK dogodilo se 11 saobraćajnih nesreća, u kojima je povrijeđeno 9 osoba.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija evidentirano je jedno krivično djelo.

Vatrogasci nisu imali intervencija.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 55 pregleda.

Vodosnabdijevanje je uredno.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Od  raskršća Medaš- Pista prema džamiji Vukovije Gornje- Bara do pijace mosta Tojšići, Novo Naselje, Donji Rainci od Ciglane – Hrastovi do stadiona Pedići Memići – od riječice Tavne,osnovna škola u Memićima do benziske pumpe Halilovic, Šahbazi i Muratovići.

Stanje na putevima

Dani vikenda su pred nama, tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u našoj zemlji, tako i na graničnim prelazima. Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo izbjegavanje vožnji na duže relacije tokom dana, a ukoliko se ipak putuje, savjetujemo češće pauze.

Zbog održavanja Svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banja Luka-Vrbas 2019”, do 28.07. od 08 do 20 sati, obustavlja se saobraćaj na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Jajce na lokalitetu kanjona Tijesno. Za vrijeme obustave saobraćaj se preusmjerava na alternativni pravac Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila kroz tunel Vranduk II saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Zbog povremeno pojačanog prometa vozila tokom dana, na ovoj dionici moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srbljani-Cazin, Jošanica-Stup (u Rajlovcu), Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralne puteve M-5 kod Jajca i M-17 u Vrapčićima i Mostaru.

Na graničnim prelazima promet vozila povremeno je pojačan, ali se trenutno ne čeka duže od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: