Servisne informacije za petak, 22.02.2019.godine

Ovoga jutra u Kalesiji i okolnim mjestima svanulo je oblačno jutro. Danas  većinom oblačno sa kišom, na planinama snijeg. Bez padavina na jugu zemlje. U Bosni u nizinama snijeg može padati u večernjim satima. U Hercegovini smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati, a u Bosni tokom noći na subotu. Vjetar umjerene jačine, sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera. U noći na subotu jačanje bure. Jutarnja temperatura zraka većinom između -1 i 4°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10°C, na jugu zemlje od 12 do 16°C.

U Bosni, zahlađenje praćeno padavinama, kod osjetljivih osoba uzrokovaće jačanje tegoba vezanih uz njihove bolesti. Moguće su reakcije na promjenu vremena poput glavobolje, nervoze, dekoncentracije, malaksalosti. U Hercegovini stabilnije i ugodnije, krajem dana, uz jačanje bure, opšta slika će i ovdje biti lošija. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir narušen 3 puta, evidentirano je 6 krivičnih djela i 7 saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba lakše povrijeđena, a tri osobe zadobile su povrede o čijem se stepenu ljekari nisu izjasnili.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija evidentirano je jedno krivično djelo.

Vatrogasci su imali jednu intervenciju.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 62 pregleda.

Otežano vodosnabdijevanje u nekoliko naselja općine Kalesija.

Smeće se danas odvozi iz naselja: od Begove pekareGutići, Dolina, Gornji Rainci od raskršća za Šehiće do Begove pekare, Vukovije Donje od Jutela desna strana do Jukanovića  Bulatovci, Memići do rijeke Tavne, Brezik, Hemlijasi, Zukanovići, Markovići .

Servisnim informacijama dodajemo podatke iz porodilišta tuzlanskog Univerzitetskog kliničkog centra, gdje je rođeno devet beba, pet dječaka i četiri djevojčice.

Stanje na putevima 

Zbog radova na sanaciji odrona, na magistralnom putu M-16 Banja Luka–Crna Rijeka u mjestu Dabrac, saobraćaj je i dalje obustavljen i preusmjeren na alternativni put preko Čađavice.

Na učestale odrone zemlje ili kamenja upozoravamo i na ostalim putevima u BiH. Posebno izdvajamo dionice koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja.

Na dionici magistralnog puta M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila na GP Bosanski Novi-Dvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.