Servisne informacije za petak, 16.11.2018.godine

U Kalesiji i okolnim mjestima jutros je vedro i sunčano. Temperatura u 8 sati iznosila je 4 stepena. Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme, lokalno može pasti veoma malo kiše. Na planinama u centralnim i istočnim područjima povremeno može padati veoma slab snijeg. U Hercegovini pretežno sunčano. Više oblačnosti u sjevernim područjima Hercegovine. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -2 i 3°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 11°C, na jugu zemlje od 11 do 16°C.

Biometeorološke prilike su relativno povoljne. Opšta slika će biti lošija u Bosni, obzirom da će povećana naoblaka i niske temperature, kod osjetljivih osoba uzrokovati jačanje tegoba. Hronični bolesnici trebaju biti oprezniji, ne izlagati se pretjeranim naporima i reducirati boravak na otvorenom. Na jugu toplije, uz više sunca, mada će i ovdje mjestimično jača bura, povremeno remetiti osjet ugode.

Iz MUP-a TK smo saznali da je javni red i mir nije narušavan, dogodilo se 15 krivičnih djela i sedam saobraćajnih nesreća, u kojima je jedna osoba teško povrijeđena, pet lakše, a za dvije osobe ljekari se nisu izjasnili o stepenu povreda.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija nije bilo saobraćajnih nesreća, krivičnih djela niti slučajeva u kojima je javni red i mir narušen.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 41 pregled.

Smeće se danas odvozi iz naselja: Miljanovci od rječice Bjeljevac do Benzinske pumpe IBM, Vukovije Gornje, Subašići, Ćive i Masle II i Hadžići u Petrovicama Gornjim,Kalesija, Jusupovići, Pahunjak, Kadrići.

Stanje na putevima 

Na putevima u našoj zemlji ovoga jutra saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu. U južnim i zapadnim krajevima upozoravamo i na učestale jake udare vjetra.

Danas se izvode radovi na ugradnji uređaja za brojanje prometa na dionici magistralnog puta M-17 Lašva- Bilješevo (Donji Lučani), zbog čega se na mjestu izvođenja radova saobraća jednom trakom- naizmjenično.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu (na ulazu u Bugojno), obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a izdvajamo dionice autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, dionicu autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka, kao i magistralne puteve: M-17 Konjic-Tarčin, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj. Obavezno je poštivanje postavljene signalizacije.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi-Dvor.

Na snazi je zakonska odredba o  obaveznom posjedovanju zimske opreme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: