Servisne informacije za petak, 14.06.2019.godine

Ovoga jutra u Kalesiji i okolnim mjestima svanulo je sunčano jutro. Temperatura u 8 h iznosila je 19 stepeni, dok je vlažnost zraka 94 %. Danas  će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernih smjerova. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 29 do 35 °C.

Uz relativno povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će se osjećati ugodnije tokom prijepodneva, potom će usljed sparnog vremena opšta slika biti lošija, što će uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Također, neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

U MUP-u TK smo saznali da je javni red i mir narušen 1 puta, evidentirano je izvršenje 3 krivična djela. Na području TK dogodile se 6 saobraćajnih nesreća.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija dogodila se jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je jedno lice zadobilo tjelesne povrede.

Vatrogasci nisu imali intervencija.

Ljekari i medicinski tehničari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kalesija obavili su 68 pregleda.

Vodosnabdijevanje je uredno.

Smeće se danas odvozi:Kikači Centar, G. Kikači, Ćivica Brdo i Kundakovići, Prnjavor, Kurtići i Dubnica Donja, Vukovije Donje, Jukanovići desna strana  do piste Memići od riječice Tavne, osnovna škola u Memićima do benziske pumpe Halilovic, Šahbazi i Muratovići.

Stanje na putevima

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Danas se očekuje pojačan promet vozila na ovoj dionici, zbog čega je moguće formiranje dužih kolona u oba smjera.

Zbog izvođenja sanacionih radova na M-17 Bradina-Konjic, kod mjesta Podorašac saobraća se usporeno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Plive u Jajcu, na magistralnom putu M-5, danas od 08 sati potpuno se obustavlja saobraćaj. Za vozila do 7 tona alternativni pravac je Jezero-Jajce, a za vozila preko 7 tona Crna Rijeka-Mrkonjić Grad.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: Srebrenik-Orašje, Olovo-Kladanj-Vlasenica, Semizovac-Vogošća, Stolac-Neum, Bradina-Podorašac, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i magistralni put M-5 u Jajcu i M-17 u Mostaru.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Uvjeti za vožnju jutros su povoljni i saobraća se po suhom kolovozu, uz slab do umjeren promet vozila. Zbog visokih dnevnih temperatura preporučujemo putovanje u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima.

Vozače savjetujemo da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Vozače teretnih vozila napominjemo da kada iza sebe primjete dugu kolonu putničkih vozila nakratko se isključe i tako omoguće nesmetan putnički saobraćaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: