Servisne informacije za 26.09.2017

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno i tmurno vrijeme. Temperatura u 8 sati iznosila je 13 stepeni celzijusa, relativna vlažnost zraka 99 procenata, atmosferski pritisak 993 hektopaskala. Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčanije prije podne. U jutarnjim satima slaba kiša u Krajini. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje se predviđaju slabi lokalni pljuskovi. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 14 i 20, na jugu zemlje do 24 stepena.

U protekla 24 sata na području općine Kalesija počinje su tri krivična djela i to krađa, razbojništvo i pokušaj razbojništva, navodi se u izvještaju iz PS Kalesija.

Smeće se danas odvozi iz naselja Gornja Kalesija- Kadrići, Jusupovići, Pahunjak-  AERODROM,Vukovije Donje prema Vukovijama Gornjim, Pista, Hadžići, Ibralići, Rainci Gornji, Pilavdžići, Gutići, Međaš, Dolina.

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Nestabilno vrijeme, praćeno padavinama u pojedinim dijelovima dana, loše će djelovati na osjetljive osobe. Od meteoropatskih reakcija moguće su glavobolja, reumatski bolovi, nervoza, dekoncentracija. Preporučljivo je posvetiti više pažnje odijevanju, naročito tokom jutra. Na jugu će opšta slika, uz više sunca, biti nešto ljepša prije podne.

Stanje na putevima

Gusta magla ovoga jutra smanjuje vidljivost u višim predjelima.

Posebno izdvajamo putni pravac Turbe –Banja Luka, gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 20-30 metara.

Zbog učestalih padavina, vozače upozoravamo na mokar i klizav kolovoz. Sitniji odroni zemlje ili kamenja, mogući su na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i na planinskim prevojima.

Na svim putnim pravcima savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi u tunelu Kalovita Brda na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale, zbog čega je saobraćaj u tunelu potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sporije se saobraća i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je postavljena privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

Izdvajamo putne pravce: Hadžići-Pazarić, Stupari–Kladanj, Tuzla-Kalesija, Semizovac-Ilijaš i Banja Luka-Turbe.

Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj sužen je kolovoz na GP Stara Gradiška-Bosanska Gradiška, tako da se u narednih mjesec dana može očekivati sporije saobraćanje.

Kvalitet zraka         

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 25.09.2017 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Gradačac kvalitet zraka ne može ocijeniti.

Požari

Prema izvještajima operativnih centara cvilne zaštite sa područja Tuzlanskog kantona, vatrogasne jedinice, pored nekoliko tehničkih, imale su  i jednu intervenciju na gašenju požara i to: Općina Živinice, VJ Živinice imala je jednu intervenciju na gašenju požara, sijeno u naselju Bašigovci. Požar je lokalizovan i ugašen.

Klizanje tla

Općina Srebrenik: OSCZ Srebrenik zaprimila je jednu prijavu klizanja tla u mjestu Tinja-G.Tursunovići koje ugrožava stambeni objekat, garažu i pomoćni objekat.

Stanje na putevima

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: