Servisne informacije za 22.07.2017

U Kalesiji i okolnim mjestima jutro je sunčano uz malu oblačnost. Temperatura u 8 sati iznosila je 21 stepen celzijusa. Danas u Bosni malo do umjereno oblačno vrijeme. U Hercegovini sunčano uz malu oblačnost. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti. Razvojem oblačnosti, ponegdje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne moguć je i slab pljusak kiše. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a na momente i pojačan. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu od 20 do 24, a najviša dnevna od 33 do 39 stepeni.

Prema informacijama iz PS Kalesija u protekla 24 sata počinjeno je jedno krivično djelo. U pitanju je šumska krađa u Jeginovom Lugu.

Biometeorološka prognoza za subotu 22. juli 

Dugotrajni period visokih temperatura, kod osjetljivih osoba će uzrokovati tegobe u vidu glavobolje, malaksalosti, promjene raspoloženja i nesanice. Hroničnim bolesnicima savjetujemo suzdržavanje od jačih napora i boravka na otvorenom, a učesnicima u saobraćaju oprezniju vožnju, osobito u poslijepodnevnim satima. Poželjno je izbjegavati i duže zadržavanje na suncu, te postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Stanje na putevima

Ovoga jutra nisu zabilježeni duži zastoji u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH. Vozi se uz povoljne vremenske uslove. Zbog visokih dnevnih temperatura, preporučujemo da se na duža putovanja kreće u ranim jutarnjim ili kasnim popodnevnim satima. Vozače pozivamo na opreznu vožnju i upozoravamo na povećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralne puteve: M-17 Maglaj-Žepče, M-18 Vogošća-Sarajevo, M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres, kao i magistralni put M-18 na području Živinica.

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, pojačan je promet vozila na jugu naše zemlje. Posebno izdvajamo izlaz iz BiH na ganičnim prelazima Doljani, Gabela Polje, Izačić, Ivanica i Trebimlja gdje se na prelazak granice čeka od 30 do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su nešto kraća.

Podsjećamo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju neophodnu za prelazak granice. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasla lica i dalje moguć samo sa ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: