OBAVJEŠTENJE ZA UČESNIKE U SAOBRAĆAJU U OKVIRU KAMPANJE FEDERALNOG MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA ” PAZI KAKAV TRAG OSTAVLJAŠ ”

Alkohol:

Samo dvije čaše alkoholnog pića dovoljne su da se dostigne 0,3 g/kg alkohola u krvi – a to je prag za koji se naplaćuje novčana kazna i izriču jedan ili dva kaznena boda. Pri toj količini, osobe koje nisu navikle na alkohol osjećaju laku opijenost. Mnogi i nemaju osjećaj pripitosti, ali piće uprkos tome utiče na njihov organizam. Tako već nastaju opasne promjene: opada sposobnost opažanja u vožnji i znatno se produžava vrijeme reakcije. Kod koncentracije od 0,4 promila oko 40% vozača nije sposobno da upravlja vozilom, a kod 0,6 promila u prosjeku 60% vozača je nesposobno da upravlja vozilom. Nadalje, kod 0,8 promila nijedan vozač nije u stanju da udovolji zahtjevima saobraćaja i da vlada svojim vozilom.

Droge i opijati:

Najmanja doza droge kod vozača već izaziva poremećaje u cjelokupnom funkcionisanju. Droge znatno uslovljavaju i remete funkcionisanje nervnog sistema, krvotoka i metabolizma uopšte. Organizam se iscrpljuje, nastaju ozbiljni intelektualni poremećaji. Gubi se kontrola nad sopstvenim postupcima, nastaju poremećaji opažanja i vremenu, prostoru, ne razlikuje se stvarnost od mašte, nastupaju halucinacije i slično.

Mobitel:

Samo jedna sekunda nepažnje dovoljna je da se desi nesreća fatalna za vozače, pješake i putnike. To može biti sekunda u kojoj se javimo na mobitel, tipkamo poruku ili biramo broj. Pisanje tekstualnih poruka u vožnji vozača velikih kamiona povećava opasnost od sudara za 23 puta, a kod vozača lakih kamiona i automobila za šest puta.

TELEFONIRANJE U VOŽNJI JE SAMOUBISTVO!

ALKOHOL U VOŽNJI JE SAMOUBISTVO!

BRZA VOŽNJA JE SAMOUBISTVO!

DROGA U VOŽNJI JE SAMOUBISTVO!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: