Izvještaj o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području TK

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za 24. mart odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Lukavac i Mobilna: Čelić, dok na lokalitetima Cerik i Bukinje nije bilo moguće ocjeniti kvalitet zraka.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,59 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je viši za 30 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76,2 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica u 7 sati iznosio je 360,4 cm (kritična tačka je, 300 cm kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava). Vodostaj rijeke Spreče je u fazi opadanja i u odnosu na mjerenje od jučer u 07 sati niži je za 39 cm.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Prema izvještaju OSCZ Živinice, na području ove općine došlo je do izlijevanja rijeke Spreče u naselju Ciljuge i plavljenja oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Također na području MZ Barice, u naselju Suha, Spreča se izlila i poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Prema izvještaju OSCZ Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Zbog izlijevanja rijeke Spreče, putni pravac Kalesija – Gojčin je u prekidu radi visoke vode ispod podvožnjaka. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.

Profesionalna vatrogasna brigada Tuzla je u protekla 24 sata imala intervenciju na gašenju požara na trafo – stanici u naselju Šićki Brod, Grad Tuzla. Požar je lokalizovan i ugašen.

U Banovićima je ugašen požar koji je zahvatio kontejner za smeće u ul. 119. muslimanske brigade u Banovićima, a PVJ Gračanica je ugasila požar na dimnjaku u naselju Hajdarovac, općina Gračanica.

U naselju Gaj, općina Sapna, došlo je do reaktiviranja starog klizišta koje ugrožava 4 stambena i 2 pomoćna objekta.

A“ Tim Federalne uprave civilne zaštite vršio je izuzimanje i uništavanje NUS-a na području općine Kladanj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: