Struka za poželjeti ako ste u Njemačkoj

Jedno zanimanje je, možemo reći, posebno interesantno kada odete na život (i rad) u inostranstvo, a to je posao frizera.

Iako je posjeta frizeru popularna i kod nas, te žene najčešće posećuju upravo te salone za uljepšavanje (u odnosu na, recimo, tretmane za lice/telo) – ubrzo postane jasno da frizere “preko” treba da cijene još više.

Razlog za to je nemogućnost pronalaženja dobrog stručnjaka među stranim radnicima, a pritom su cijene paprene. 

 “Problem” s frizerima u inostranstvu imaju maltene sve žene iz regiona, barem sudeći po video snimcima gastarbajtera s Balkana na YouTube-u, ali i po komentarima ispod.

Jedna hrvatska jutjuberka, koja živi u Njemačkoj, nedavno je objavila video u kojem pokazuje kako sama sebi radi blajhanje, jer kako kaže “za osam godina koliko je tamo nije uspjela da nađe pravu osobu, već je nerijetko izlazila iz salona u suzama, a pritom plaćala na stotine eura”.

Nadovezala se i žena koja kaže da joj je “za 23 godine života u Njemačkoj svaki put žao kada treba da ostavi novac frizeru”. Slična su iskustva i žena iz ostalih zemnalja regiona, i to ne samo po pitanju stilizovanja kose, već i drugih kozmetičkih usluga.

Štaviše, jedna naša sugrađanka je doživjela da je frizerka u Štutgartu pita da li želi da joj stavi regenerator, nakon pranja kose, jer se ta usluga dodatno naplaćuje, i takođe je pisala da li želi da joj suši kosu ili će ona sama – jer ova usluga također košta plus.

Svakako, ostale strankinje u ovim zemljama, kao i same Njemice, uglavnom nemaju izbor i navikle su na tamošnje frizere i ciene, ipak, naše žene koje kažu da su na Balkanu bolji stručnjaci – a pritom i niže cijene – radije obavljaju ovakve usluge u domovini.

Ako računamo da je, primera radi, u Njemačkoj samo klasično muško šišanje u “prosječnom” salonu 20-ak eura, onda je jasno kolike su cijene ostalih, komplikovanijih usluga.

To nameće i jednu drugu temu, a to je zapošljavanje naših radnika u inostranstvu, tj. bavljenje frizerskim poslom mogao bi biti jedan od najtraženijih i najunosnijih zanata.

(Telegraf.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: