Epilog protesta u Beogradu: 20 povrijeđenih, podnesene prijave, najavljeno novo okupljanje

Sinoćnji protest ispred Narodne skupštine u Beogradu koji se desio zbog stavljanja Beograda u karantin i uvođenja policijskog sata, prerastao je u višesatni sukob između demonstranata i policije. Prema informacijama srbijanskih medija, povrijeđeno je 13 policajaca i sedam civila, a za večeras je najavljeno novo okupljanje. “Ima povrijeđenih i demonstranata i policajaca”, rečeno je Tanjugu.

Iz policije su kazali da je više njihovih pripadnika povrijeđeno, a zapaljena su dva policijska automobila i marica.

Srbijanska policija je nešto prije dva sata ujutro uspjela “preuzeti kontrolu” u u Pionirskom parku odakle je potisnula demonstrante u obližnje ulice.

Nakon toga je postavljen kordon oko Predsjedništva Srbije, kako u Pionirskom parku, tako i u Ulici kralja Milana.

Foto: RAS Srbija

Foto: RAS Srbija

Nakon haosa na beogradskim ulicama su ostali zapaljeni kontejneri, smeće, polomljeni saobraćajni znakovi, uništene žardinjere, kamenje, zapaljeni policijski automobili, nekoliko slomljenih izloga…

Demonstranti su u jednom trenutku uspjeli da uđu u Skupštinu, međutim vrlo brzo su izbačeni.

Nasilje na ulicama 8h 19mDramatična noć u Beogradu: Suzavci i kamenice na sve strane, zapaljena vozila, policija tukla demonstrante

Policija je u nekoliko navrata bacila suzavac, a iako srbijanski mediji pišu da nije upotrijebljena prekomjerna sila, postoje videosnimci na kojima se vidi kako policija udara demonstrante.

Upravo zbog nasilja policije Beogradski centar za ljudska prava objavio je na Twitteru da je podnio dvije krivične prijave, te pozvao građane da se jave i pošalju snimke i fotografije koje svjedoče nasilju radi pružanja pravne pomoći.

Demonstranti su pozvali građane da im se večeras pridruže i da se probije policijski sat.

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: