Dugoročna prognoza vremena: Meteorolozi objavili kakvo će biti ljeto

Zadnji dani maja protekli su u gotovo ljetnom ugođaju, uz vrlo tople, ponegdje i vruće dane. Bilo je toplije od prosjeka za doba godine, s temperaturom uglavnom između 25 °C i 31 °C, piše hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Naime, sezonska prognoza DHMZ-a za ljeto (juni, juli i avgust) 2018. pokazuje da će ono biti iznadprosječno toplo uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pozitivno odstupanje, odnosno toplije od uobičajenog, izgledno je u sva tri mjeseca. Također, ne može se isključiti pojava toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može loše utjecati na zdravlje.

Međutim, zasigurno se ne može već sada prognozirati kada će ih biti i koliko će trajati. Isto tako, iako se u sljedeća tri mjeseca očekuje srednja sezonska temperatura viša od prosjeka, mogući su prodori hladnog zraka, odnosno kraća razdoblja s temperaturom oko ili nižom od uobičajene za ljeto.

Prognoza količine padavina za ljeto 2018., odnosno općenito za tako dugo vremensko razdoblje, puno je složenija od one za temperaturu, pa je i pouzdanost manja. Na temelju dostupnog prognostičkog materijala, ukupna sezonska količina padavina za ovo ljeto predviđa se manjom od višegodišnjeg srednjaka, uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. To znači da će biti manje padavina nego što je uobičajeno, pri čemu će ona najvjerojatnije, kao što je bilo i u maju, biti nejednoliko raspoređena.

Iako se za ljeto predviđa količina kiše manja od uobičajene, to ne znači da neće biti i kraćih kišnih epizoda ili grmljavinskih pljuskova, lokalno moguće i jače izraženih, ponegdje i s većom količinom padavina. Isto tako, kako je količina padavina, primjerice u Dalmaciji, tokom ljeta razmjerno mala može se dogoditi da u nekom od mjeseca bude zabilježen znatni manjak kiše, a moguće je da ponegdje oborine i izostanu.

Na kraju treba naglasiti da lokalni faktori ljeti mogu biti dominantni za razvoj vremenskih prilika, pa su i prognoze za kraća vremenska razdoblja pouzdanije. Stoga treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplinske valove, prenosi Jutarnji list.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: