Crna Gora uvodi strožije mjere

Crna Gora nije potvrdila delta varijantu koronavirusa na svom teritoriju, ali su epidemiolozi upozorili da nagli porast broja oboljelih možda ukazuje da se nova opasnija varijanta pojavila

Crnogorske zdravstvene vlasti predložit će uvođenje strožih mjera nakon što je utorak registrirano 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše u jednom danu u posljednja dva mjeseca.  

Zemlja je zbog pada broja oboljelih gotovo potpuno ukinula sve epidemiološke mjere, osim što je za koncerte, noćne klubove i druga masovna okupljanjima trebalo predočiti potvrdu o cijepljenju ili negativni PCR test.

Kako je najviše novooboljelih u turističkim mjestima, zdravstvene vlasti zaprijetile su vlasnicima kafića i restorana da će se kršenje epidemioloških mjera strogo kažnjavati novčano i zatvaranjem objekata na tri dana.

Ako jedan objekt više puta prekrši epidemiološke mjere, zatvara se na 15 do 30 dana, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Crna Gora je sredinom aprila počela ukidati epidemiološke mjere koje su potpuno liberalizirane početkom ljetne turističke sezone. U zemlji trenutno boravi više od 100 hiljada turista, pokazuju vladini podaci.

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: