O NAMA

RIJEČ UREDNIKA

«Radio koji sluša Vas!» – slogan je po kojem, od 01. maja 1998. godine, funkcionira privatna radio-stanica, Neovisni radio «FERAL», sa sjedištem u malom mjestu Kalesija, koje se nalazi na međuentitetskoj crti, s federalne strane, između Tuzle i Zvornika. Ovaj radio je, dakle, nastao iz potrebe – ne da «pametuje i filozofira», da bilo kome »ispira mozak», već da naprosto bude «vox populi – glas naroda», da artikulira ono što narod misli, a ne smije ili nema prilike da kaže, ili pak, da «servisira» želje naroda. Zbog te namjerne «jednostranosti», od samog početka Radio «FERAL» je imao itekako problema od one «druge strane» – od vlasti! To je, međutim, prošlost, iako nas i dan-danas mnogi ne vole, isključivo zbog «njihovog odraza u ogledalu» koje im stavljamo pred lice! Ne krijemo, naravno, ni našu «povremenu ružnoću», i garantirano smo jedina radio stanica koja emitira džinglove: «Mi smo najgora radio stanica na svijetu!» ili pak «Mi smo najgori «radijon» na svijetu!». Slušanost Radija «FERAL», međutim, potvrđuje i neku drugu, ljepšu stranu ovog radija.

Vrijeme kad je «od krpica», jedino uz pomoć USAID-a i Vestminsterske fondacije, formiran Radio «FERAL», dakle 1997.- 98. godine, bilo je vrijeme “balkanske polarne noći”, vrijeme «balkanske krčme pogašenih svjetala». Jedina iskra koja je tada «svjetlucala» na medijskom nebu bio je splitski tjednik «FERAL TRIBUNE»! Apsolutno svjesni mogućih posljedica i, nekom se može činiti vrlo pretenciozno, odlučili smo da se naša mala – «ružno pače stanica» – zove Radio «FERAL» – i k tomu još – neovisni! Od svih smo, naravno osim od slušalaca, ostali do danas neovisni, ili nezavisni, svejedno. A, ako smo bili ili ako jesmo na ovom mikro-medijskom prostoru, makar malo «f» od VELIKOG FERALA – e, onda smo itekako uspjeli! No, o tom neka sude drugi. Činjenica je, međutim, da se i VELIKI FERAL, nažalost «ugasio», a mali, kalesijski «FERAL» i dalje egzistira, «čupa se».

Radio «FERAL» je stoprocentno privatna, komercijalna radio stanica koja egzistira isključivo od marketinga i komercijalnog programa. Nismo počeli od nule, nego iz dubokog minusa, zapravo od apsolutne nule. U maloj konzervativnoj sredini, izuzev našeg, skromnog, običnog čovjeka, nikad nismo naišli na razumijevanje, o podršci nismo ni sanjali. Na natjecanju za dugoročne dozvole, Regulatornoj agenciji za komunikacije (CRA) za Regiju Tuzla prijavilo se 37 radio stanica. Radio «FERAL» je po osvojenim bodovima bio – solidni šesti! Također, prošli smo i na natjecanju za Regiju Brčko, odnosno Zvornik, sa susjednim opštinama.

Nakon svestranih odricanja i «magareće tvrdoglavosti», danas je Radio «FERAL», među najslušanijim radio stanicama ne samo na području Tuzlanskog kantona, nego je po svim releventnim istraživanjima, uvijek među 15-20 (od preko 150) najslušanijih radio stanica u cijeloj BiH. O programu Radija «FERAL» pisali su gotovo svi printani mediji, a snimane su i radijske i tv emisije. Zabavno-humoristička emisija Radija «FERAL» – Bezvazdušni prostor, postala je «antologijska», i najslušanija je emisija na ovim prostorima. Iznimno slušane su i emisije «Crna rupa», koju najavljujemo kao «crnohumornu emisiju o crnoj balkanskoj zbilji», zatim emisija «Otvoreno», u kojoj osim stručnih osoba, aktuelne događaje iz politike, ekonomije, socijalne politike…izravno komentiraju slušatelji. Tu je i informativno-politička emisija «Fokus», te zabavno-humoristička emisija «Žuta minuta», redovne lokalne vijesti, sportske emisije, muzičke emisije, kvizovi, nagradna pitanja…Mnoge sadržaje iz programa Radija «FERAL» prenosili su ili pak citirali i drugi mediji.

U programu Radija «FERAL», iako je, dakle, lokalni medij, učestvovali su mnogi političari, ekonomisti, književnici, glumci, estradni umjestnici, pjevači, istaknuti sportisti. Navešćemo samo neke: Dino Merlin, Hanka Paldum, Enes Begović, Omar Mjesečar, Kike, Šaban Šaulić, Muharem Serbezovski i gotovo svi pjevači sa balkanskih prostora, zatim književnici: Nedžad Ibrišimović, Dževad Karahasan, glumci: Muharem Osmić, Emir Hadžihafizbegović, Svetlana Bojković, gotovo svi beha političari, počev od Lagumdžije, pa do Mirnesa Ajanovića. Od sportista, posebno su nam draga stalna javljanja nogometnog reprezentativca Miralema Pjanića, svojim izjavama često su nas «častili» i Elvir Rahimić, Blaž Slišković, Sergej Barbarez, košarkaš Asim Pars i mnoge, mnoge druge poznate osobe.

Trenutno svojim signalom Radio «FERAL» «pokriva» veći dio Tuzlanskog kantona, odnosno općine: Kalesija, Tuzla, Živinice, Lukavac, Banovići, Kladanj, te dijelove općine Sapna, Teočak,  Zavidovići i dr. U Republici Srpskoj signal Radija «FERAL» se čuje u: Zvorniku, Šekovićima, Janji, dijelovima Vlasenice, Srebrenice, Bratunca, Doboja, Teslića…te u Srbiji – u Malom Zvorniku, Loznici, Šapcu. Jedna smo od rijetkih radio stanica, zbog geografskog položaja, ali i zbog programske šeme (narodni radio), koja se sluša u oba entiteta.

Kompletan program, 24 sata svaki dan, osim na zemaljskoj mreži, emitiramo i preko Interneta, (www. radio-feral.ba).

U nadi da ćemo još dugo biti zajedno sa svojim dragim slušateljima širom svijeta, uz srdačan pozdrav

Fuad Halilović, urednik Radija Feral

 

O NAMA
 
Privatna, neovisna, komercijalna radijska stanica.
Emitira 24 sata programa, svakodnevno.
Frekvencija FM 100,4 MHz.
24 sata na Internetu: www.radio-feral.ba
Područje pokrivenosti: veći dio Tuzlanskog kantona i sjeveroistočni dio Republike Srpske.
Zapošljava 8 radnika i veći broj vanjskih suradnika
 
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Fuad HALILOVIĆ, dipl. jour.
Marketing: Mevludin PAŠČANINOVIĆ
Broj žiro računa: 132–140–03091697–37 NLB Tuzlanska banka d.d.
Identifikacijski broj: 4209050770002
Pdv broj: 209050770002
Adresa: Kalesijskih brigada b.b. Kalesija Centar, 75 260 Kalesija
Telefoni:
 
direktor, urednik:   035 610 070
 
marketing:            035 610 071
035 631 424
 
studio:               035 631 424
redakcija:             035 610 071
fax:                   035 610 071
 
E-mail: feral.fh@bih.net.ba 
 
 

UPOSLENICI RADIJA FERAL:

Marketing: Mevludin PAŠČANINOVIĆMirza Mušanović - Spiker