„ZMAJEVI“ SE NE BOJE VELIKIH IMENA

Predstojeći susret reprezentacije BiH sa Argentinom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu je jedna od tema kojom se bavi štampa sa njemačkog govornog područja.

„Tamnu ratnu prošlost zbog koje i danas pati veliki broj Bosanaca, aktuelne teške privredne probleme i katastrofalne poplave u maju, Edin Džeko i njegove timske kolege bi svojim nastupom na Svjetskom prvenstvu u Brazilu u najmanju ruku na nekoliko dana trebali baciti u zaborav“, piše „Kölner Stadt-Anzeiger“ i dodaje: „Cijela mala država će biti uz svoje `Zmajeve` kada u nedjelju u ponoć na Marakani počnu igru protiv Mesijeve Argentine“. „Na Svjetsko prvenstvo smo čekali preko 20 godina. Na prvenstvu neće biti lijepo samo nama, nego i cijeloj našoj zemlji“, kaže bh reprezentativac i nogometaš Manchester Citya Edin Džeko.

Messi pod pritiskom

Austrijski list „Kleinzeitung“ piše da će televizijske kamere u nedjelju na Maracani biti usmjerene prema argentinskoj super-zvijezdi. Trener Alejandro Sabella je Messija imenovao za kapitena i dao mu svu slobodu u ekipi. Međutim, to što je Messiju pozlilo na pripremnoj utakmici ima veze sa nervozom, jer je on, kao i Neymar (Brazil) nada cijele nacije. „Naravno da znamo da smo ofanzivan tim, ali također znamo da je i naš protivnik jak. Zbog toga ćemo se dobro braniti“, kaže argentinski reprezentativac Ezequiel Garay i dodaje: „Mi smo Argetinci. Moramo igrati za pobjedu. Nikoga se ne bojimo”.

„Za Safeta Sušića je Argentina u grupi F „najveći favorit“, ali ne i mjerilo. „Za nas se prije svega broje susreti protiv Nigerije i Irana“, kaže bivši jugoslovenski reprezentativac. Pritisak kod „Zmajeva“ nije primjetan. „U prvoj utakmici nemamo mnogo šta izgubiti“, kaže Sejad Salihović. Kao i Argetina, i BiH je dosta jaka u ofanzivnom dijelu u kojem se pored ostalog nalaze Edin Džeko i Miralem Pjanić“, piše „Kleinzeitung“.

 
Bundesligaši zaustavljaju Messija

„Nordwest-Zeitung“ piše da je Edin Džeko super-zvijezda debitanta na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Novinar ovog lista ipak u prvi plan stavlja „njemački kvalitet rada“.
„Sušićev odbrambeni lanac se sastoji od bundesligaških legionara. Mensur Mujdža (Freiburg), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Emir Spahić (Bayer) i Sead Kolašinac (Schalke) trebaju zaustaviti Messija. “Želimo pisati istoriju. Pucamo od samopuzdanja i idemo na sve ili ništa”, kaže Edin Džeko. Upravo Džeko zna da je strah osjećaj kojem nema mjesta u nogometu. Džeko je odrastao u Sarajevu i kao dijete preživio rat u BiH”, piše „Nordwest-Zeitung“.

 

(dw.de)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: