“Zmajevi” protiv Nizozemske, Italije i Poljske u Ligi nacija

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u Ligi A Lige nacija Evropske nogometne federacije (UEFA) igrat će u grupi 1 protiv Nizozemske, Italije i Poljske, odlučeno je današnjim žrijebom u nizozemskom Amsterdamu. Kuglice sa imenima reprezentacija Lige A izvlačio je legendarni portugalski fudbaler Luis Figo.

 “Zmajevi” su, podsjetimo, u prvom izdanju ovog takmičenja iz Lige B izborili plasman u elitnu grupu A, gdje se nalaze najbolje evropske reprezentacije. Naš državni tim bio je svrstan u treći šešir, zajedno s Ukrajinom, Danskom i Švedskom.

Inače, iz prvog šešira za rivala mogli smo dobiti Portugal, Nizozemsku, Englesku ili Švicarsku, koju vodi sarajevski stručnjak Vladimir Petković. Potencijalni suparnici iz drugog šešira bili su Belgija, Francuska, Španija i Italija, a iz četvrtog Hrvatska, Poljska, Njemačka i Island.

Pobjednici grupa borit će se u junu 2021. godine kroz polufinale za plasman u finale i titulu prvaka Lige A. Najslabiji timovi iz grupa Liga A, B i C ispadaju u nižu ligu. 

Sastavi grupa: LIGA A: Grupa 1: Nizozemska, Italija, Bosna i Hercegovina, Poljska. Grupa 2: Engleska, Belgija, Danska, Island.

Grupa 3: Portugal, Francuska, Švedska, Hrvatska. Grupa 4: Švicarska, Španija, Ukrajina, Njemačka.

LIGA B: Grupa 1: Austrija, Norveška, Sjeverna Irska, Rumunija. Grupa 2: Češka Republika, Škotska, Slovačka, Izrael.

Grupa 3: Rusija, Srbija, Turska, Mađarska. Grupa 4: Vels, Finska, Republika Irska, Bugarska.

LIGA C: Grupa 1: Azerbejdžan, Luksemburg, Kipar, Crna Gora. Grupa 2: Armenija, Estonija, Sjeverna Makedonija, Gruzija.

Grupa 3: Moldavija, Slovenija, Kosovo, Grčka. Grupa 4: Kazahstan, Litvanija, Bjelorusija, Albanija.

LIGA D: Grupa 1: Malta, Andora, Latvija, Farski Otoci. Grupa 2: San Marino, Lihtenštajn, Gibraltar.

Prva dva kola Lige nacija igrat će se od 3. do 8. septembra 2020., treće i četvrto kolo na rasporedu su od 8. do 13. oktobra, a posljednja dva kola igrat će se od 12. do 17. novembra.

Liga nacija bit će povezana i s kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kao što je slučaj i sa predstojećim Evropskim šampionatom, ali će detalji tek naknadno biti objavljeni. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: