Želim osvojiti Santjago Bernabeu

Prije pet godina Miralem Pjanić bio je najmlađi i najbolji igrač kadetske reprezentacije Luksemburga. Te 2005. godine, Mire je otišao u Mec, stanovao je u internatu, a vikendom igrao za kadete, juniore i za drugi tim Meca. Kojem je dao prednost nad zvučnijim Kaiserslauternom, koji ga je želio, ne pitajući za cijenu. Olaf Maršal, tadašnji sportski direktor Kaiserlauterna zadužio je svoje saradnike da «malog dragulja» provedu kroz kroz klupske prostorije, obišao je Miralem sportski kompleks, klupski internat, dobio dres na poklon… Kada je Maršal očekivao da će Pjanić objeručke staviti potpis, šokirao se odgovorom oca i sina, Fahrudina i Miralema.

– Nema se tu šta pričati, zna se kakav je klub Kaiserslautern, ali ja ne želim ništa bez sina. Miralem odlučuje – glasio je odgovor seniora Pjanića. Nije to bio prvi šok za Olafa.

Evo, kako je Mire reagovao.

– Hvala Vam na svemum, Bundesliga je privlačna, Kaiserslautern je veliki klub, ali je želim u Mec!

Maršal je mislio da niije greškom doveden neki drugi talent. Napravio je grimasu kao da pokušava načiniti osmjeh i ispratio Mireta sa malo do izlaza, nadajući da će se Pjanići predomisliti.

– Mi ćemo te i dalje pratiti. Stotine hiljada djece, pa i milioni iz ove pokrajine mašta da igra za Kaiserslautern, a ti si nas hladno odbio – pokušao je Olaf još jednom odobrovoljiti nogometnog bisera, koji je tada nosio dres luksemburške, a sanjao da igra za bh reprezentaciju.

Danas je Miralem zvijezda Liona. Večeras će istrčati na «Santjago Bernabeu», na teren na kojem su igrali Hasan Salihamidžić i Elvir Baljić. Prvi u dresu Bajerna, a drugi u Realovoj majici.

– Velika je stvar igrati protiv Reala, pogotovo na ovom stadionu. Impresioniraju me veliki stadioni, nemam nikakvu tremu. Naprotiv. Želim da osvojimo, da pokorimo «Santjago Bernabeu « – najavljuje za «San» Pjanić.

Dolazi sa minimalnom, ali kapitalnom prednošću.

– Nije mala stvar što počinjemo utakmicu sa vodstvom. Real je ekipa koja svakom može dati gol, dva, pa i tri, ali naša je forma u usponu. Možemo postići barem jedan gol.

Koliko je sretan što će, nakon nastupa na Nou Campu, zaigrati u Realovom nogometnom hramu, toliko je tužan zbog prijatelja.

– Žao mi je što neće igrati moj bivši saigrač i prijatelj Karel Benzema. Povrijeđen je. Nadam se da ćemo se barem vidjeti nakratko nakon utakmice.

«Mire» će večeras igrati za sebe, za Lion, za svog oca Fahrudina, majku Fatimu, brata, sestru, ali i za još jednu osobu….

– Želim odigrati što bolje, tako da naš selektor sa uživanjem prati utakmicu. Gode mi njegove pohvale. Dobili smo pravog čovjeka i selektora. Uvjeren sam da će nas Safet Sušić odvesti na Evropsko prvenstvo – izjavio je za «San» Miralem Pjanić, kojeg su selektori prije tri četiri godine selili iz hotela u hotel, obećavajući «kako će sutra» dobiti bh pasoš. Nažalost, trajalo je to mjesecima, pa i godinama. Nije gubio nadu, trpio je svašta, ostajao sam u hotelu, suznih očiju ispraćao svoje saigrače, a on čekao prevoz za Sarajevo. Nije gubio nadu, vjerovao je da će se njegov san ispuniti. I dočekao. Danas je zvijezda Liona i reprezentacije. I evropskog fudbala!

Sinan Sinanović /SAN.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: