U funkciji od utorka: UEFA objasnila u kojim slučajevima će koristiti VAR

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) na jučerašnjem sastanku u Frankfurtu predstavnicima učesnika osmine finala Lige prvaka prezentovala je uvođenje VAR sistema, koji će u ovom renomiranom takmičenju biti u upotrebi od naredne sedmice, odnosno utorka, javlja Anadolu Agency (AA).

Sistem videopomoćnika sudijama u Ligi prvaka koristit će se od prvih utakmica osmine finala tekuće sezone, te je zbog toga UEFA klubovima na okupljanju u Njemačkoj pojasnila način primjene korištenja VAR-a.

Sastanku su prisustvovali treneri i članovi stručnih štabova, kao i pojedini čelnici 16 klubova koji će igrati eliminacionu fazu Lige prvaka ove sezone.

Istaknuto je kako se VAR uvodi kako bi pomogao sudijama prilikom donošenja odluka isključivo u ključnim situacijama, nakon uspješnog tehnološkog testiranja i obuke sudija u posljednjih nekoliko mjeseci.

Roberto Rosetti, glavni oficir za sudije UEFA-e, istakao je da će VAR tim na svakoj od utakmica činiti pet osoba u prostoriji previđenoj za videoasistenciju arbitrima, odnosno glavni VAR sudija i njegova dva pomoćnika, te dva videooperatera.

– VAR će se tokom mečeva isključivo koristiti u ključnim situacijama prilikom procjene dosuđivanja jedanaesteraca, ofsajd situacija, te direktnih incidenata u vezi s crvenim kartonima ili utvrđivanjem identiteta sudionika u prekršajima. VAR će predstavljati ključni alat za sudije u budućnosti. Bilo nam je veoma važno da razgovaramo direktno sa klubovima, da im objasnimo kako planiramo da koristimo VAR u takmičenju UEFA Lige prvaka i kako smo pripremili sudije za kompletnu upotrebu video tehnologije – rekao je Rosetti, te naglasio:

– Neophodno je da svi razumiju kada VAR može intervenisati, ali isto tako i razumiju kada VAR ne interveniše. Bilo je dobrih diskusija, a povratne informacije koje smo dobili bile su veoma pozitivne. Uvjereni smo da će VAR biti od koristi, jer će službenim licima utakmice pružiti vrijednu pomoć, što će im omogućiti da smanje pogrešne odluke, što je u konačnici dobro za klubove, igrače, trenere, navijače i sudije.

Osim od osmine finala Lige prvaka, UEFA je odlučila i da se VAR koristi i u finalu Evropa lige koji će se ove sezone odigrati u maju u Bakuu, kao i u junu na finalnom turniru Lige nacija u Portugalu i Evropskom prvenstvu U-21 u Italiji.

VAR će se primjenjivati i na utakmice UEFA Super kupa ove godine, a u planu je da bude od pomoći sudijama i na završnom turniru EURO 2020. Isto tako od sezone 2020/2021. VAR bi se trebao koristiti u Ligi prvaka, ali i Evropa ligi od grupne faze.

Anadolija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: