Sušić: Neću tražiti milion od N/FS BiH

Ne očekujem milionsku odštetu od N/FS BiH, to su prazne priče i nemaju veze s istinom, rekao je danas u razgovoru za “Nezavisne” Safet Sušić, sada već bivši selektor fudbalske reprezentacije BiH.

Dan nakon otkaza kaže da nije ljut jer je za njega rasplet hitne i vanredne sjednice Izvršnog odbora, završene u ponedjeljak naveče na Ilidži, bio očekivan.

“Čovjek može biti ljut ako ga nešto iznenadi. U ovom slučaju za mene nije bilo iznenađenja. Moglo je sve i bez te sjednice, odluku su donijeli puno ranije i ne znam što su me uopšte zvali da dolazim. Sve je bilo pripremljeno i bespotrebno smo gubili vrijeme. Odmah poslije poraza u Haifi su počeli telefonski pozivi i dogovaranja”, tvrdi Sušić.

Bez obzira na takav ambijent, svojevoljno nije želio odstupiti. Ipak, kategorično negira da je razlog klauzula ugovora koja mu u slučaju jednostranog raskida saradnje navodno garantuje vrtoglavo višemilionsko obeštećenje.

SUŠIĆ: Nema nikakve veze s tim. Jedini razlog zbog čega nisam želio dati ostavku je to što i dalje vjerujem da šanse za plasman na EP postoje.

NN:  Kakve su šanse ostale?

SUŠIĆ: Oni govore o još šest utakmica, a ja kažem da su to tri. Imamo dva meča koja su već unaprijed dobijena protiv Andore. Zatim onu protiv Kipra. Ostaju, dakle, samo tri zahtjevna susreta, od kojih dva igramo kod kuće i to protiv Izraela i Velsa, od kojih smo bez obzira na sve objektivno bolji. Teško gostovanje jedino je u Belgiji, gdje uz neko iznenađenje sa bodom ili sva tri možemo biti čak i prvi. Smatrao sam da mi možemo napraviti dobru seriju kad se vrate svi igrači, ali neki očito misle drugačije.

NN:  Hoćete li tražiti obeštećenje od N/FS BiH?

SUŠIĆ: Sigurno je da kada bih slučaj predao u FIFA da bih N/FS BiH možda i zavio u crno. Međutim, meni to nije cilj, ali isto tako otići a da se neke obaveze i  dug ne ispune – o tome nema ni govora, pogotovo sada kad smatram da su bili poprilično nekorektni prema meni. Jedan čovjek koji je odveo reprezentaciju prvi put na Mundijal zaslužio je bolji tretman. Ako su već htjeli trebali su me smijeniti poslije Kipra, a ne praviti farsu sa sastankom i predstaviti javnosti da su ga sazvali kako bi mi dali podršku. Pa nije niko naivan.

NN:  Šta očekujete od N/FS BiH?

SUŠIĆ:  Mislim da neće biti problema i ne bi trebalo. Ne želim da tužim Savez i dovodim ih u nezgodnu situaciju. Savezu pare trebaju i dogovorićemo se. Ne očekujem milion, to su prazne priče, ljudi izmišljaju. Kakav milion? O tome nisam ni razmišljao.

NN:  Ima li istine u pričama da ste u lošim odnosima s Elvedinom Begićem?

SUŠIĆ:  Nije tačno. S njim imam korektne odnose. Možda smo prije nego što je postao predsjednik imali prisniji odnos, s vremena na vrijeme popili bismo kafu, a kada je došao na funkciju bili smo samo nešto službeniji.

NN:  Ima li nešto zbog čega se kajete u protekle četiri godine?

SUŠIĆ: Možda sam predugo ostao na mjestu selektora. Trebalo je možda poslije Mundijala da odem. Međutim, izazov je bio pokušati otići na EP. Iako sam znao da grupa nije nimalo lagana i naivna, mislio sam da bez većih problema možemo do prva dva mjesta u grupi. Iskomplikovalo se, ali treba znati da nismo imali sreće sa povredama i to je glavni razlog što sada imamo samo dva, umjesto barem pet ili šest bodova.

NN:  Kako ste se rastali sa članovima IO?

SUŠIĆ: Korektno. Ja sam iznio svoje stavove i otišao, iako sam vidio šta se sprema. Kasnije me generalni sekretar Jasmin Baković zvanično obavijestio o otkazu.

50.000

KM je mjesečna plata koju je Safet Sušić dobijao u kvalifikacijama za EP, dok je prethodna dva mandata bio plaćen po 5.000 KM mjesečno.

 

(Nezavisne novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: