Šta donosi reorganizacija drugih liga u FBiH?

Skupština Nogometnog saveza Federacije BiH dala je ovlaštenje Elvedinu Begiću i Izvršnom odboru NSBiH da krene u proces reorganizacije drugih liga u okviru NSFBiH..

Kako i na koji način bi trebala da bude ova reorganizacija, mora biti poznato prije početka naredne sezone 2018/19 jer bi novi sistem takmičenja treba da zaživi u sezoni 2019/20.

Dakle, sve bi trebalo da se zna do kraja jula.

Dakle, umjesto sadašnje četiri lige (Sjever, Jug, Zapad i Centar) kako sada stvari stoje postojat će samo dvije i to Sjever i Jug.

Drugu ligu Sjever činili bi klubovi iz Unsko-Sanskog kantona, zatim, Srednjebosanskog, Zeničko-Dobojskog, Tuzlanskog i Posavskog, dok bi Drugu ligu Jug činili klubovi iz Kantoona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog, Livanjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

U sadašnje četiri Druge lige ima 60 klubova i prvaci će razigravati za ulazak u Prvu ligu FBiH, a od četiri dva će izboriti plasman.

Ubuduće, u Drugoj ligi Sjever bilo bi mjesta samo za one iz samog vrha sadašnjih drugih liga. Naprimjer iz Sjevera tu bi bilo mjesta u ovome momentu za Budućnost iz Banovića, Gradinu iz Srebrenika te Radnički iz Lukavca, i eventulano Bosna Mionicu.

Iz Zapada za Novi Travnik, Podgrmeč iz Sanskog Mosta, Kiseljak i Radnik Donji Vakuf. Dakle, ovih osam klubova bi igralo sigurno buduću Drugu ligu Sjever. Njima bi se pridodao neko iz Prve lige FBiH koji bi skliznuo u ovaj rang naprimjer sad Travnik i Jedinstvo Bihać. Ovo je samo jedan od primjera i već se može zamisliti da bi ovaj rang takmičenja bio znatno kvalitetniji.

Što se tiče Druge lige Jug nju bi činili klubovi iz vrha sadašnje Druge lige Jug i to Posušje, Tomislav, Sloga Gornji Vakuf i Brotnjo Čitluk. Te iz vrha Druge lige Centar i to Goražde, Borac Jelah, Radnik Hadžići i eventualno Natron Maglaj. Pridružili bi im se klubovi iz Prve lige FBiH poput Igmana iz Konjica.

Dvije Druge lige od po 10 ili 12 klubova svakako bi bile kvalitetne i koju bi igrali klubovi koji osim igračkog kvaliteta treba da zadovolje i infrastrukturne kriterije. Druga liga Sjever bi se igrala od Bihaća do Tuzle, a Druga liga Jug od Zenice do Neuma.

Tako bi većina sadašnjih drugoligaša igrala međukantonalnu ili kantonalnu ligu što bi bio treći i četvrti rang fudbala.

Isto tako, zagovara se i jedinstven drugi stepen takmičenja na nivou države BiH pod okriljem NFSBiH, koji još uvijek opstruiraju iz Fudbalskog saveza Republike Srpske.

 

 

 

 

(Pressing.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: