PREKO FRANCUSKE I RUMINIJE DO POLJSKE I UKRAJINE

Na žrijebu kvalifikacionih grupa za naredno Evropsko prvenstvo u Poljskoj I Ukrajini,  Bosna i Hercegovina se našla u  grupi D, gdje će se za protivnike imati: Francusku,  Rumuniju, Albaniju, Bjelorusiju i Luksemburg.

GRUPA A: Njemačka, Turska, Austrija, Belgija, Azerbejdžan, Kazahstan;

GRUPA B: Rusija, Slovačka, Irska, Makedonija, Andora, Armenija;

GRUPA C: Italija, Srbija, Sjeverna Irska, Slovenija, Estonija, Farska Ostrva; 

GRUPA D: BiH, Bjelorusija, Luksemburg, AlbanijaRumunijaFrancuska

GRUPA E: Holadnija, Švedska, Finska, Mađarska, San Marino, Moldavija;

GRUPA F: Hrvatska, Grčka, Izrael, Latvija, Malta, Gruzija; GRUPA G: Engleska, Švajcarska, Bugarska, Vels, Crna Gora;

GRUPA H: Portugal, Danska, Norveška, Kipar, Island;

GRUPA I: Španija, Češka, Škotska, Litvanija, Lihtenštajn.

U prvim rekacijama na žrijeb kvalifikacionih grupa, selektor Safet Sušić je kazao da  nije zadovoljan grupom, ali smatra da je dobro što smo izbjegli Španiju, Potugal i Holandiju, protiv kojih, smatra Sušić, ne bi imali velike šanse za prolaz na EP.  Sušić je mišljenja da je Francuska favorit za prvo mjesto, dok bi se BiH sa ostalim reprezentacijama borila za drugu poziciju. Napadač Wolfsburga i naš najbolji strijelac  u proteklim kvalifikacijama za SP, Edin Džeko zadovoljan  je grupom i smatra da BiH trenutno ima kvalitetne igrače koji se dostojno mogu nositi sa najkvalitetnijim reprezentacijama. Novi golman engleskog premijerligaša Stoke, Asmir Begović smatra da grupa nije lagana, ali da imamo kvalitetu za plasman na EP.  Najbolji ngometaš splitskog Hajduka, Senijad Ibričić mišljenja je da ova generacija bha reperezntacije ima perspektivu i kvalitet da ode na jedno veliko takmičenje :  “možemo se plasirati na Evropsko prvenstvo iz ove grupe i ja se zaista nadam da ćemo u tome i uspjeti”, kazao je Ibričić.

Inače, BiH u svim dosadašnjim kvalifikacijama BiH nikada za protvnika nije imala Francusku, sa kojima smo do sada odigrali samo dvije prijeteljske utakmice, u kojima smo  pretrpjeli jedan poraz (1:0) i jednu utakmicu završili neriješenih ishodom (1:1).  Loš međusobni omjer do sada smo imali sa Ramunijom . U dva susreta bh.  selekcija je primila pet pogodaka (3:0, 2:0).  Protiv reperezentacije Albanije odigrali smo  prvu zvaničnu međunarodnu utakmicu od samostalnosti BiH ju Zenici a susret je završen bez pobjednika 1:1, u drugom prijateljskom meču utakmicu poraženi  u Tirani sa 2:0.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: