Mehmed Baždarević je novi selektor reprezentacije BiH!

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH održanoj u Trening centru “Zmajevo gnijezdo” u Zenici za novog selektora reprezentacije BiH izabran je Mehmed Baždarević.

Nakon što na sjednici održanoj u četvrtak nije izabran novi selektor, nego je broj kandidata sveden na njih sedam, danas je IO NSBiH donio konačnu odluku. Safeta Sušića će na mjestu selektora zamijeniti Mehmed Baždarević.

U najužem krugu kandidata ostali su Mehmed Baždarević i Milovan Rajevac.  Za novog selektora „A“ reprezentacije je jednoglasno izabran Mehmed Baždarević.

Mehmed Baždarević je rođen 28, septembra 1960. godine u Višegradu. Nogometnu karijeru je počeo u Željezničaru 1978. godine, a za Plave je odigrao više od 300 utakmica. Tokom perioda provedenog na Grbavici Baždarević je dva puta proglašen najboljim igračem bivše Jugoslavije. Godine 1985. je sa Željezničarom igrau u polufinalu Kupa UEFA. Dvije godine kasnije je prešao u francuski Sochaux, a 1989. godine je proglašen najboljim stranim igračem 1. lige Francuske. U Sochauxu je bio do 1996. godone, a potom je jednu sezonu nastupao za Nimes. Nogometnu karijeru je završio kao igrač Etoile Carougea iz Švicarske.

Baždarević je nastupao za selekcije bivše Jugoslavije, a bio je i prvi kapiten reprezentacije BiH, za koju je odigrao 11 utakmica.

Nakon završetka igračke karijere Baždarević se posvetio trenerskom poslu. Prvobitno je bio pomoćni trener u Sochauxu, pa je vodio rezervni tim. Godine 2003. je preuzeo francuski IStres, koji je nastupau u 2. ligi Francuske. U sezonu 2003/2004. je ušao u 1. ligu Francuske i time zabilježio najveći uspjeh u historiji tog kluba. Te sezone je izabran i za najboljeg trenera u 2. ligi Francuske. U julu 2005. godine je preuzeo Etoile du Sahel u Tunisu, s kojim je te godine izrao u Afričkoj Ligi prvaka. U apri.u 2006. godine je dobio otkaz zbog izgubljene utakmice u kojoj je klub izgubio titulu prvaka.

Poslije epizode u Tunisu, Baždarević je otišao u Katar i preuzeo klub Al-Wakrah. Tu se zadržao godinu dana, a potom se vratio u Francusku. U decembru 2007. godine je preuzeo Grenoble. U sezoni 2007/2008. je ovaj klub uveo u 1. ligu Francuske. U Grenobleu je ostao tri godine, a potom je postao trener Sochauxa. Nakon jedne sezone se vratio u Al-Wakrah, ali poslije jedne sezone je napustio klub.

Novog selektora reprezentacije BiH očekuje veoma težak posao s obzirom na činjenicu da Zmajevi nakon četiri odigrane kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine ima samo dva osvojena boda.

 

(Klix)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.