Izvršni odbor nije prihvatio ostavku Prosinečkog

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu nije prihvatio ostavku selektora našeg državnog tima Roberta Prosinečkog, javlja izvor “Dnevnog avaza” sa sjednice fudbalske vlade. 

Prosinečki je podnio ostavku u nedjelju, neposredeno nakon poraza naše reprezentacije u Jerevanu (4:2), u šestom kolu grupe “J“ kvalifikacija za Euro 2020. Za selektora našeg državnog tima imenovan u januaru 2018. godine. Od tada je vodio “Zmajeve” u 18 utakmica i ostvario sedam pobjeda, šest remija i pet poraza. 

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH u Sarajevu analizirani su dosadašnji rezultati „A“ selekcije u kvalifikacionim utakmicama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posebna pažnja posvećena je analizi rada stručnog štaba „A“ selekcije, s obzirom na to da je selektor Robert Prosinečki nakon završetka utakmice sa reprezentacijom Armenije u medijima najavio svoju ostavku u daljem radu.

Kako u formalno pravnom smislu ostavka selektora nije dostavljena u pisanoj formi, na sjednici su razmatrane sve relevantne okolnosti po prednjem pitanju. Poduzete su adekvatne mjere za rješenje novonastale situacije, a koje su bazirane na analizi i mišljenju Tehničkog komiteta N/FS BiH, kao i ostalih elemenata vezanih uz stručni rad.

„Nakon analize i definisanja mogućih uzroka koji su doveli našu „A“ selekciju u težak položaj ostvarenja direktnog plasmana kroz kvalifikacije na EURO 2020, otvorena je diskusija u kojoj su svoje učešće uzeli članovi Izvršnog odbora. Napravljen je okvirni plan rada za naredni period sa ciljem iznalaženja najboljih rješenja u pravcu ostvarenja postavljenog zadatka, plasmana „A“ selekcije na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Sagledavanjem objektivne situacije i trenutnog stanja, te uzimajući u obzir realne okolnosti i kvalitetne argumente, donesen je zaključak da Izvršni odbor daje punu podršku selektoru Robertu Prosinečkom do kraja kvalifikacionog ciklusa za EURO 2020, kako je definisano potpisanim ugovorom„, navodi se u saopćenju NS/FS BiH.

„Sa izvjesnom sigurnošću promjena selektora u ovom momentu ne bi polučila pozitivan efekat, a naše šanse za plasman kroz grupnu fazu su još uvijek moguće, realne i bodovno dostižne. Izvršni odbor je donio i odluku da će u narednom periodu poduzeti sve neophodne korake u cilju obezbjeđenja adekvatnih uslova u pravcu ostvarenja zacrtanog cilja, plasmana „A“ reprezentacije Bosne i Hercegovine na EURO 2020. godine„, zaključuje se u saopćenju.

Narednu kvalifikacionu utakmicu za Euro 2020 naša reprezentacija će odigrati 12. oktobra protiv Finske u Zenici .  Tri dana kasnije “Zmajevi” gostuju u Atini.

Poslije šest kola poredak je sljedeći: Italija 18 bodova, Finska 12, Armenija 9, BiH 7, Grčka 5, Lihtenštajn 1.  Na Evropsko prvenstvo 2020. godine plasirat će se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svih deset grupa. 

Prosinečki će, kako saznajemo, već danas otputovati kući u Zagreb…

(Avaz/Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: