I 86-togodišnji Kalesijac Seid Aščić iz na Tušnju će navijati za svoj Dinamo

U Kalesiji je uvijek bilo navijača zagrebačkog Dinama. Čak ima slučajeva da čitave familije navijaju za „Modre“. Članovi jedne familije Hasnović iz Miljanovaca kod Kalesije čak imaju i nadimke po igračima Dinama, tako jednog zovu Čerček, drugog Senzen, trećeg Ćiro…

Ipak, dvojica najpoznatijih dinamovaca su Ismet Tubić – Ljubičasti, koji nije više među živima, i Seid Aščić iz Gornjih Vukovija, koji živi svoje penzonerske dane. Seidu je 86 godina.

U Kalesiji Seida poznaju i kao velikog zaljubljenika u sport, u fudbal posebno. Bio je među osnivačima FK „Sloga“ iz Tojšića, koji su 1955. godine osnovali ovaj klub. Danas je počasni član Predsjedništva FK „Sloga“. Redovan je pratilac utakmica ovog kluba. Sjeća se i ostalih osnivača Ferida Hukića, Ibrahima Hukića, Osmana Hukića, Hasana Sadikovića, učitelja iz Janje, i drugih.

Navijač je zagrebačkog Dinama od 1946. godine. I danas će „iz pika“ nabrojati tadašnji sastav zagrebačkih modrih: Arneri, Drago i Ivica Horvat, Pukšec, Jazbinšek, Pleše, Cimermančić, Kacijan, Volf, Čajkovski i Benko. Još se sjeća da je trener bio Mađar Martin Bukovi.
Skuplja fotografije i novinske članke o Dinamu. Sve ih je lijepo poslagao u fascikle umotane u debeli sivi karton. Tu su članci stari i 50-ak godina.

– Ljubav prema Dinamu javila se još dok sam bio učenik medrese u Sarajevu. Od tada skupljam članke i fotografije o Dinamu. Mislim da malo ko u Hrvatskoj ima ovakvu kolekciju kao što ja imam. Imam i plastičnu lutku Cice Kranjčara, kazuje nam Aščić.

Za njega je Velimir Zajec najbolji igrač Dinama svih vremena. Cijeni i Cicu Kranjčara, Zambatu, Dražena Jerkovića, Zlatka Čajkovskog, Muhameda Mujića… Volio bi, kako kaže, i danas pogledati neku Dinamovu utakmicu u Maksimiru, ali zbog finansija to nije u mogućnosti. Volio je i boks. Ima sačuvane članke o Muhamedu Aliju, Mati Parlovu i Marjanu Benešu.

Ni breme godina neće ga spriječiti da danas ode na Tušanj i pogleda Dinamo.

(Sportske.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: