FK Memići besplatno ustupio teren komšijama iz Osmaka

Memiće i Osmake, nekadašnje susjedne mjesne zajednice u Kalesiji, danas razdvaja međuentitetska linija. Memići su ostali mjesna zajednica u općini Kalesija, a  Osmaci su nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma dobili status opštine u Republici Srpskoj. Međutim, tradicionalna saradnja stanovnika i dobrosusjedski odnosi su nastavljeni u mnogim segmentima.

Mještani Memića koriste vodovod iz Osmaka, a fudbalski klub iz Osmaka trenira na igralištu u Memićima.

Sportisti iz Memića su u postratnom periodu obnovili rad FK Memići, koji se takmiči u Trećoj ligi Tuzlanskog kantona, a trenutno se nalaze na prvom mjestu na tabeli.

S druge strane, FK Borac iz Osmaka, koji je osnovan 1983.godine, prekinuo je rad 1991.godine, da bi 2016.godine ovaj klub obnovio svoj rad.

Borac iz Osmaka se takmiči u Četvrtoj Područnoj ligi Birač, ali nema vlastiti fudbalski teren.

Prvenstvene utakmice, kao domaćini, fudbaleri Borca igraju u Jardanu, na području opštine Zvornik, udaljenom oko 20-tak kilometara od Osmaka.

Po saznanju da FK Borac iz Osmaka nema igralište na kojem mogu trenirati i igrati utakmice, u pomoć su priskočile komšije iz FK Memići, koji su sportskim prijateljima iz susjednog entiteta ponudili mogućnost korištenja njihovog terena u Memićima.  

 „Hvala našim sportskim prijateljima i komšijama koji su nam omogućili da bez naknade koristimo njihov teren. Već dvije godine treniramo na igralištu u Memićima i zaista nemam riječi kojima bih se zahvalio ljudima iz FK „Memići“. Za domaće utakmice koje igramo u Jardanu plaćamo 1.500 KM godišnje, dok u Memićima treniramo besplatno. Čak su nam u nekoliko navrata pomagali u vidu nabavke sportske opreme i, uz veliku zahvalnost, mogu reći da imamo jako dobru saradnju“, kaže Rade Riđošić, igrač FK Borac.

Istog mišljenja je i njegov klupski saigrač Aco Miličić, koji ima samo riječi hvale za ljude iz FK Memići.

„Nikada nam naši sportski prijatelji iz Memića nisu tražili nešto zauzvrat. Na igralištu u Memićima se osjećamo kao kod svoje kuće. Uvijek su nam na raspolaganju za pomoć i saradnju. Mi smo klub sa skromnim finansijskim sredstvima, a osim podrške opštine, uglavnom se oslanjamo na donacije prijatelja kluba. Podrška FK Memići nama je od velikog značaja i dokaz da sport ne poznaje granice“, ističe Miličić.

Asmir Alić, trener i igrač FK Memići, također, ističe dobru saradnju sa klubom iz Osmaka i naglašava da su i dalje spremni pomagati komšijama iz susjednog naselja.  

„ Iz FK Borac Osmaci su bili iznenađeni kada smo im ponudili da treniraju na našem igralištu. Znamo kako je kada volite fudbal, želite se takmičiti a nemate uslova. Ponudili smo im da bez naknade koriste naše igralište, svlačionice i kompletnu klupsku infrastrukturu. Uspostavljena je i dobra saradnja između klubova i igrača, a svakog četvrtka igramo prijateljske utakmice na našem terenu. Tako će biti i ubuduće, dok Borac ne sagrati vlastiti teren“, kaže Alić.

Inače, Memići i Osmaci su i u proteklom periodu bili prepoznatljivi po fubalskim talentima, a mnogi igrači iz ovih naselja su izgradili uspješne karijere u klubovima iz Kalesije, Tuzle, Zvornika… Svakako, najzvučnije ime je Mersudin Ahmetović, kapiten FK Sarajevo, koji je prve fudbalske korake naučio u FK Memići.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: