FIFA OBJAVILA JAKOSNE GRUPE!

FIFA je danas objavila jakosne  grupe iz kojih će se u petak 6. decembra žrijebati grupe za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Određene su jakosne grupe napravljene po geografskom ključu osim prve u koje su smještene najbolje rangirane reprezentacije po FIFA rang listi (plus domaćin).

Bosna i Hercegovina se nalazi u četvrtoj jakosnoj grupi zajedno sa Hrvatskom, Engleskom, Francuskom, Italijom, Holandijom, Portugalom, Grčkom i Rusijom.

Iznenađenje u odnosu na ranije najavljene grupe je pozicija reprezentacije Francuske, koja se umjesto u drugoj jakosnoj grupi, našla u četvrtoj, zajedno sa Zmajevima.

Prije početka žrijeba u petak izvući će se jedna reprezentacija iz četvrte jakosne grupe, gdje je smješteno devet europskih reprezentacija, uključujući i BiH.

Ta reprezentacija će biti automatski smještena u drugu jakosnu grupu (Afrika i dio Južne Amerike), ali mora igrati u grupi koja ima nositelja iz Južne Amerike.

Stoga će za tu europsku reprezentaciju odmah biti izvučen pripadajući južnoamerički nositelj kako bi se osiguralo da ni u jednoj grupi nema više od dvije europske reprezentacije. Nakon toga će izvlačenje biti nastavljeno na uobičajeni način odnosno iz svake jakosne grupe izvlači se po jedna reprezentacija u svaku od grupa završnog turnira.

Da skratimo, BiH zasad može igrati baš sa svakim jer je jedna od devet reprezentacija koja čeka taj prvi dio žrijeba u petak!

Jakosna grupa 1 (pot 1) : Argentina, Brazil, Belgija, Kolombija, Njemačka, Španija, Švicarska, Urugvaj,

Jakosna grupa 2 (Pot 2): Alžir, Kameron, Čile, Obala Slonovače, Ekvador, Gana, Nigerija,

Jakosna grupa 3 (Pot 3) : Australija, Kosta Rica, Honduras, Iran, Japan, Južna Koreja, Mexico, USA,

Jakosna grupa 4 (Pot 4): Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Engleska, Francuska, Grčka, Italija, Holandija, Portugal i Rusija.

Žrijebanje grupa za Svjetsko prvenstvo biće obavljeno u petak u 17 sati po našem vremenu uz prijenos na BHT 1.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: