Ako pobijedimo Izrael u Zenici, vrata EURO-a su nam otvorena!

Sinoć je u okviru grupe B kvalifikacija za EURO 2016. u Francuskoj, selekcija Belgije savladala Izrael na gostovanju. Na kraju je bilo 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Fellaini.

Ova pobjeda Belgije je svakako posebno zanimljiva za nas u BiH, jer je Izrael konkurent našoj selekciji za plasman na EURO.

Nakon ove pobjede Belgije, otvara se nova šansa za našu reprezentaciju. Naime, narednu utakmicu u okviru kvalifikacija za EURO 2016. igramo u našoj zemlji i to 12. juna, a protivnik nam je Izrael, što će svakako biti jedna od odlučujćih utakmica za plasman na EURO. Ukoliko bi u toj utakmici slavili, imali bi osam bodova i uključili bi se u trku za prva dva mjesta u grupi.

Nakon utakmice sa Izraelom, slijedi nam teško gostovanje u Belgiji, a ta utakmica se igra 3. septembra. Nakon te utakmice igramo dvije uzastopne domaće utakmice protiv Andore, gdje je realno i možemo očekivati pobjedu, a nakon toga i Wales. Ta utakmica se igra 10. oktobra, što će svakako biti jedna od bitnijih u okviru kvalifikacija.

Ruku na srce selekcija Walesa pored Balea i Ramseya nema veliki igrački fond, iako opasna selekcija i za svaki respekt, mi jednostavno moramo i na toj utakmici ići na pobjedu, kako bi u posljednjoj utakmici na Kipru odlučivali sami o svojoj sudbini.

Ukoliko bi naša selekcija do kraja kvalifikacija slavila pobjede protiv Izraela, Andore, Walesa i Kipra, a da ne bude poražena od Belgije u Briselu, imali bi 18 bodova, što bi bilo dovoljno najmanje za plasman u baraž i taj put prema EURO-u.

Selekcija Izraela do kraja kvalifikacija ima mnogo teži raspored od naše selekcije. Naime, pored gostovanja u BiH, Izrael ide u goste i Belgiji i Walesu, a dočekuje Kipar i Andoru.

U tim domaćim utakmicama realno je očekivati da Izrael zabilježi dvije pobjede, dok na gostovanjima protiv Belgije i Walesa teško mogu do bodova, obzirom da su od istih selekcija poraženi na domaćem terenu.

Izrael trenutno ima 9 bodova i sa dvije domaće pobjede protiv Kipra i Andore bi imali 15 bodova, što bi našoj reprezentaciji koja bi imala 18 bilo dovoljno za baraž.

Svakako uz igrački kvalitet koji neosporno posjedujemo i realno je očekivati plasman na EURO, nakon prošlogidšnjeg učešća na Mundijalu u Brazilu.

 

 

(Dnevni avaz)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.