Zijad Kulanić: Kalesiju ćemo učiniti boljom općinom i stvoriti nova radna mjesta

Stranka demokratske akcije izborni je pobjednik na Lokalnim izborima u Kalesiji. Zijad Kulanić je pobjedio u utrci za načelnika, dok je lista SDA osvojila najviše glasova za Općinsko vijeće Kalesija, rečeno je na press konferenciji SDA.

Konferencija za medije je organizirana nakon što je CIK BiH objavila utvrđene rezultate za načelnika i Općinsko vijeće Kalesija, prema kojima je Zijad Kulanić osvojio glas više od protukandidata Seada Džafića, a lista kandidata SDA dobila najviše glasova za Općinsko vijeće.

Nakon zahvalnosti članovima, simpatizerima SDA, ali i građanima u Kalesiji i dijaspori koji su podržali Zijada Kulanića, kandidata za načelnika i listu SDA za Općinsko vijeće Kalesija, bilo je govora o mogućnosti ponovnog prebrojavanja glasačkih listića za načelnika, budžetu, podršci viših nivoa vlasti, stvaranju uslovi za brži razvoj Kalesije, ali i saradnji sa budućim vijećnicima.     

Hasiba Kurtić, predsjednica OO SDA Kalesija se zahvalila svim aktivistima i građanima u Kalesiji i dijaspori koji su podržali pobjedu Zijada Kulanića i listu SDA za Općinsko vijeće.

„Ovo je pobjeda svih nas u Kalesiji. Smatram da će u naredne četiri godine biti bolje svim građanima, s obzirom da će se Zijad Kulanić boriti da obezbijedi bolji ambijent za život na području općine Kalesija“, rekla je Kurtić.

Zijad Kulanić je kazao da će se u Kalesiji u narednom periodu desiti pozitivne promjene i da će pokušati dovesti nove investitore.

„ Kalesiju ćemo učiniti boljom općinom i stvoriti nova radna mjesta. Mi smo ozbiljna politička opcija i imamo puno toga da uraditimo u Kalesiji, zajedno sa drugim političkim partijama. Naš cilj je da se okupimo oko programskih ciljeva koji će općinu Kalesija dovesti na veći nivo razvijenosti u svim segmentima života Još jednom hvala svim našim članovima,simpatizeri i građanima i pozivam ih da sačekamo konačnu potvrdu izbornih rezultata“, kazao je Kulanić.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA BiH je čestitao na pobjedi rukovodstvu i članovima SDA, kao i građanima koji su svojim glasovima doprinijeli pobjedi Zijada Kulanića i istakao da će sada biti lakše realizirati neke od najznačajnijih projekata u Kalesiji.  

Edin Ramić, Zijad Kulanić i Hasiba Kurtić

„Nadam se da ćemo u narednom periodu sve učiniti da Kalesija bude prosperitetna sredina, poznavajući karakter Zijada Kulanića i onih koji će činiti vlast na području općine Kalesija. Vjerujem da će Kalesija biti ugodno mjesto za život. Činjenica da će g-din Kulanić živjeti ovdje, sa svojom porodicom, znači i doprinos kvalitetnijem životu na području općine Kalesija. Mi smo se sa viših nivoa trudili da pomognemo projekte u općini Kalesija, bez obzira ko je načelnik. Lakše će biti raditi te projekte u situaciji kada imate vlast na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou. Građani općine Kalesija će se uvjeriti da promjene koje su se desile će biti promjene na bolje, a ne kao u protekle četiri godine kada smo imali stagnaciju u svim vitalnim parametrima na području općine Kalesija“, istakao je Ramić.

Dodao je da je SDA potpuno uvjerena u rezultat Zijada Kulanića i ukoliko oni koji se smatraju poraženim imaju potrebe da se ponovo prebrojavaju glasovi na redovnim biračkim mjestima SDA neće bježati od takvih zahtjeva.

„Nadam se da ćemo imati priliku da konačno utvrdimo rezultate, neke manipulacije koje su se dešavale u samom izbornom procesu i da na taj način ovjerimo pobjedu Zijada Kulanića i da se posvetimo poslu i razvoju općine Kalesija“, naglasio je Ramić.

O mogućnosti ponovnog prebrojavanja glasačkih listića govorila je i Hasiba Kurtić, predsjednica SDA Kalesija, koja je kazala da je SDA prema Općinskoj izbornoj komisiji uputila pet primjedbi i da nisu zadovoljni dobijenim odgovorima.

„Uputili smo žalbu CIK BiH. Iskoristi ćemo sve zakonske mogućnosti i tražiti prebrojavanje na svim biračkim mjestima, a pogotovo na onim za koje imamo činjenice da su narušeni izborni procesi. U narednih 48 sati koliko je predviđeno zakonom uputit ćemo zahtjev CIK BiH za ponovno prebrojavanje, pa ćemo vidjeti da li su naši zahtjevi opravdani i da li će oni udovoljiti našem zahtjevu“, potcrtala je Kurtić.         

Zijad Kulanić je na kraju istako da će svim novoizabranim vijećnicima ponuditi program za brži i efikasniji razvoj općine Kalesija i da će ubrzano raditi na izradi Nacrta budžeta za narednu godinu.

„ U predizbornoj kampanji sam najavio da nam ne trebaju podobni već stručni ljudi iz svih oblasti. Dosadašnji način rada sa podobnim ljudima se pokazao neefikasan i to su naši građani najviše osjetili. Nastojat ćemo da naš sistem rada bude programski i volio bih da svi vijećnici budu pozicija. Ukoliko bude volje za takvim radom stojim svima na raspolaganju. Volio bih da svi budemo većina. Po preuzimanju mandata obići ću sve mjesne zajednice, kako bi uradili kvalitetan Nacrt budžeta. Moramo ispoštovati Strategiju razvoja i uvrstiti je u budžet. Stanje budžeta, prema našim informacijama, je dosta loše. Moramo utvrditi realno stanje budžeta. Bojim se da ćemo u prvih šest mjeseci morati raditi na stabilizaciji budžeta, u tome očekujem pomoć viših nivoa vlasti. Nastojat ćemo da do kraja godine usvojimo Nacrt budžeta, ali to ovisi o rokovima CIK BiH koja treba dodijeliti i verifikovati mandate načelniku i novoizabranim vijećnicima“, zaključio je Kulanić.

Press konferenciji su još prisustvovali Fadil Alić, nosilac liste SDA za Općinsko vijeće i Adnan Kamerić, potpredsjednik OO SDA Kalesija.  

(Radio Feral) 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: