Zejćiru Hasiću prva nagrada za najbolju priču o dijaspori

Na književni konkurs za izbor najbolje kratke priče o temi „Dijaspora“, kalesijske Gradske biblioteke, koja djeluje u okviru JU Bosanski kulturni centar „Alija zetbegović“, pristiglo je nekoliko desetina priča iz cijele Bosne i Hercegovine. Članovi Žirija Mehmed Đedović, predsjednik, Sevret Mehmedćehajić, član, i Nermin Bukvar, član, pročitali su prispjele priče, ocijenili ih i izabrali tri najbolje.

Prvo mjesto pripalo Zejćiru Hasiću iz Tuzle za priču „I piscima su potrebna dva oka“. Riječ je o priči visokog umjetničkog dometa. Autor bez patetike, vještim i pažljivim baratanjem stilskim elementima i simbolima dočarava život naših ljudi u dijaspori. Glavni lik se, ne svojom voljom, našao u ambijentu drugog jezika i drugog okruženja svjestan da mora plivati ili potonuti. Autor je izgradio zaokruženu priču s poukom.

Drugo mjesto pripalo je Kemalu Ljevakoviću iz Tešnja za priču „HASO alias HANS“. Treće mjesto osvojila je Dženita Hrnjičić za priču „Krivica“.

U užem izboru su se našle i sljedeće priče: „In memoriam jednoj generaciji“ Nermine Subašić iz Kalesije, „Hvatačica pogleda“ Amre Mujezinović iz Živinica, „Pet slika dijaspore“ Lamije Šišić-Hodžić iz Zenice, „Sezona lova na patke“ Mirnesa Modrića, „Dijaspora“ Ismaila Ibreljića iz Zenice, i „Kuća“ Sanje Radulović iz Doboja.

Autori nagrađenih priča bit će naknadno obaviješteni o datumu uručivanja nagrada. Uz plaketu, za tri prvoplasirane priče obezbijeđene su i novačne nagrade.

Pobjednici prethodnih književnih konkursa Gradske biblioteke su Hazim Karić, Isnam Taljić, Snježana Mulić – Softić i Safet Pozder.

Književnik Zejćir Hasić rođen je u Brčkom 1945. godine, a ćivi u Tuzli. Penzionisani je profesor je bosanskog jezika. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Višestruko je nagrađivan za svoja književna ostvarenja. Autor je knjiga: “Praviš se važan” (zbirka pjesama), “Ljubav i ljubav i ljubav” (zbirka pjesama, priča i kratki roman);  “Srebrnina gospođe Marjane”, “Borhes u autobusu” (priče i novele), “Eglen sa dušom”, “Pokucaj i na vrata otvorena”, “Zavještanje Zuhdijino” (zbirke pjesama), te zbirku priča “Tamnovanje Tea Ormanskog”, „Plave fuze i druge ljubavi“…

zejcir hasic

Između ostalih dobio nagrade za priču “Ivo Andrić” (lista “Oslobođenje”), “Zijo Dizdarević” Susreta “Zija Dizdarević” Fojnica, nagradu za radio-dramu, radio-roman i radio-novelu RTV BiH 1 i RTV Federacije BiH, i nagradu za najbolju knjigu za djecu u BiH za zbirku “Praviš se važan”. Također, autor je i nekoliko čitanki za osnovce i srednjoškolce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: