Zašto je Mumin Turić – Živčo vratio donaciju MZ Kalesija Centar?

Razočaran odnosom predstavnika lokalne zajednice Mumin Turić – Živčo je MZ Kalesija Centar vratio donaciju u iznosu od 50 KM, uplaćenu na račun KBS “Golden team”, za nastup njegovog sina Huse na Evropskom prvenstvu, saznaje Radio Feral.

Huso Turić bi kao član kadetske reprezentacije BiH trebao od 02.do 10. septembra nastupiti na EP u Makedoniji. Samo za smještaj i hranu tokom boravka u Makedoniji potrebno mu je oko 500 Eura. Državni Savez ne snosi nikakve troškove, a finansiranje je prebačeno na takmičare ili njihove roditelje.

Mumin Turić smatra da je predsjednik Vijeća MZ Kalesija Centar Izet Bukvarević „mizernom“ donacijom ponizio njegovog sina Husu Turića, višestrukog balkanskog i državnog prvaka u kick boksu.

„Na nagovor prijatelja, koji su članovi Vijeća MZ, obratio sam se zahtjevom za donaciju u sufinansiranju odlaska mog sina Huse na Evropsko prvenstveno u Makedoniji. Međutim, kada sam vidio da je Izet Bukvarević, predsjednik MZ, uplatio samo 50 KM odlučio sam da mu vratim taj novac. Mom dijetetu ne treba njegova milostinja. Spreman sam, ako treba, da dignem kredit i da svoje dijete pošaljem na takmičenje. Mjesna zajednica koja ima najveći budžet, do sada je davala i još  daje za mnoge druge stvari, a balkanskom i državnom prvaku, koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu i vjerovatno donijeti neku od medalja, donira „mizernih“ 50 maraka. To je stramota“, govori za Radio Feral razočaran Mumin Turić – Živčo.

Dodaje da su iznenađeni bili i članovi Vijeća MZ-e Kalesija Centar, kada su saznali koliko je novca uplaćeno za Husin odlazak u Makedoniju.

„Ljudi ne mogu da vjeruju. Svi su iznenađeni i zaprepašteni. Rekli su mi da su na sjednici Vijeća MZ-e pozitivno odgovorili na zahtjev, a da je ostalio dio posla trebao odraditi predsjednik Izet Bukvarević. Svi su bili zatečeni kad sam im rekao cifru. Čuo sam kako je Bukvarević rekao da nisam u njegovoj mjesnoj zajednici i da nema obaveze prema meni i mom sinu. Istina, ali moja je Kalesija  i BKC u kojem je Bukvarević, kao predsjednik Upravnog odbora sebi podigao naknadu sa 100 na 220 KM. To govori o njegovom moralu. Svi znaju koliko sam novca proteklih donirao za sport u Kalesiji, a neka Bukvarević pokaže jednu priznanicu da je od rata do danas donirao bar jedinu marku “, ističe Turić.

Izet Bukvarević, predsjednik MZ-e Kalesija Centar, je potvrdio da je uplatio 50 KM, ali naglašava da je zbog toga doživio neprijatnosti od Mumina Turića.

„Tačno je da sam za odlazak Huse Turića u Makedoniju uplatio 50 KM sa računa MZ Kalesija Centar. Vijeće je donijelo odluku da se uplati iznos novca u visini jednog prenoćišta. Tako sam i učinio. Međutim, vjerujete da sam se pokajao zbog toga, jer sam od njegovog oca Mumina doživio provokacije na ulici zbog čega sam ga prijavio policiji. Kajem se što sam uplatio i tih 50 maraka, jer on nije stanovnik MZ Kalesija Centar i nismo bili obavezni uplatiti novac“, rekao je Bukvarević za Radio Feral.

Bukvarević napominje da je Huso Tubić sjajan sportista i još bolji momak, ali o njegovom ocu ima potpuno drugačije mišljenje.

„Husi sam predavao u školi i dijete je zlatno. Odličan sportista i stvarno dobar momak, ali njegov otac je nešto potpuno drugo. Ne bih da komentarišem“, rekao je na kraju Bukvarević.

Većina poznavalaca sportskih prilika u Kalesiji ističe kako je Huso Turić sportista za primjer. Na osnovu sjajnih rezultata, pet godina zaredom je proglašavan za sportistu godine u Kalesiji. Kao član KBS „Golden team“ redovno se sa domaćih i međunarodnih takmičenja vraća sa zlatnim medaljama. Samo u ovoj godini osvojio je balkansko i državno prvenstvo, a zlatom se okitio i na turnirima u Tešnju i Foči.

Nažalost, država nema sluha za ovakve sportiste koji se sami snalaze kako bi obezbijedili novac za takmičenje i pri tome često doživljavaju neugodnosti, u kojoj se sada našao i Huso Turić. Zbog toga ne iznenađuje što ovu zemlju svakim danom u velikom broju napuštaju ljekari, inženjeri, medicinari, vrsni majstori i sportisti koji samo traže normalne uslove za rad.

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: