ZA SUTRA NAJAVLJENA BLOKADA ULAZA U KALESIJU

Sutra od devet sati ulaz u Kalesiju bit će potpuno blokiran, najavili su taksi prijevoznici sa područja ove općine. Razlozi blokade su mnogobrojni, a jedan od njih je i obavezno prekrivanje taksi oznaka i skidanje taksi tabla prilikom ulaska u druge općine. U Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove smatraju da zakonske osnove za blokadu nema i da je obavljanje taksi prijevoza regulisano Pravilnikom kojeg treba poštivati.

„ Sutra u devet ćemo krenuti sa blokadom i ona će trajati do daljnjeg. Prvi razlog blokade je što ljudi na ovom području taksiraju bez ikakve dozvole i kradu posao legalnim taksistima, a drugi razlog je to što mi kada odvezemo putnika u Tuzlu, moramo skidati prekrivati taksi oznake i taksi table, zbog čega nas policija zaustavlja i izriče kazne“, navodi Salkan Gojčić, taksi prijevoznik iz Kalesije.

Prijevoznik koji ima registriranu taksi djelatnost i odobreno taksi stajalište na jednoj općini, ne može vršiti taksi prijevoz na području druge općine, odnosno primati i ispuštati putnike mimo matične općine. Ako taksi prijevoznik, prevozi putnika po njegovoj želji na područje druge općine, dužan je skinuti taksi oznaku sa krova vozila ili prekriti istu prilikom napuštanja općine na kojoj ima registriranu djelatnost, navodi se u Pravilniku o organizaciji i načinu obavljanja taksi prijevoza osoba na području TK.

Taxi prijevoznici sa područja općine Kalesija ovih odredaba se ne pridržavaju, ističe Besim Duraković, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK. „ Niti prekrivaju oznake, niti skidaju table. Dođu na područje Tuzle, uklope se u tzv. tuzlanksu priču, odnosno kružni tok i onda nelegalno taksiraju na tom području, što mi u Inspekcijama ne možemo dopustiti“, pojašnjava Duraković.

Kada je u pitanju taksiranje na crno, to je izuzetno teško dokazati. Često se dešava da na sudskom ročištu nema konzumeta usluge odnosno osobe koja bi rekla da je sjela u nelegalni taksi. „ Tada ide riječ protiv riječi. Taksisti tvrde da nisu legalno taksirati, svjedoka nema koji bi rekao da se vozio u nelegalnom taksiju i sudija naravno donese odluku u korist nelegalnog taksiste“, dodaje Duraković.

Inspekcija će se u kontrolu i sankcionisanje taksiranja na crno inspekcije ponovo uključiti, ali kada je u pitanju nelegalno taksiranje na području druge općine tu se mogu izricati samo prekršaji i novčane kazne koje se kreću od 1000 do 5000 KM za pravna lica te od 200 do 1000 KM za fizička lica.

(RTV SLON)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: