Veliki broj Kalesijaca odazvao se akciji dobrovoljnog darivanja krvi

Crveni križ općine Kalesija u saradnji sa Poliklinikom za Transfuziologiju UKC Tuzla danas je organizovalo akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija se organizovala pod sloganom “Daruj krv, spasi život” i prva je u ovoj godini. Akciji se odazvao veliki broj građana Kalesije.

” Ovo je prva ovogodišnja akcija, od pet redovnih akcija koju organizuje Crveni križ općine Kalesija. Darivanje krvi je izuzetno bitno iz razloga što su neophodne nove doze krvi za rad transfuziologije UKC Tuzla”-kazao je Muamer Đedović, iz Crvenog kriza općine Kalesija, te dodaje da je krv darovalo 68, a odazvalo akciji 85 osoba.

Uslov za darovanje krvi jeste da osoba ima 18 godina, više od 55 kilograma i dobro opće zdravstveno stanje.

“Od svih davaoca krvi, uzima se uobičajena doza krvi, odnosno 450 ml krvi što predstavlja 10 % od ukupne količine krvi, koju posjeduje organizam. S tim da se od nekih davatelja se uzima trećina ili dvije trećine od te doze- ističe Đedović.

Crveni križ općine Kalesija u planu je u toku godine organizovati još četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Svaki dan nekome je potrebna tečnost koja život znači. Darivanjem krvi nekome možete spasiti život. Danas je bio i veliki broj mladih osoba, koje su odlučile prvi put darovati krv.

 

 

(Kalesija.info)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: