Vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija (UŽIVO)

13:36 – Završena je 3.vanredna sjednica Općinskog vijeća Kalesija

13:34 –  Načelnik Sead Džafić – Drago mi je da smo jednoglasno donijeli ovakvu Odluku. Nastojat ćemo da što brže i povoljnije radimo na olakšicama za nove investitore. Još jednom Vam se zahvaljujem na donošenju Odluke. Žao mi je što investitor iz Turske nije prihvatio našu ponudu da investira u Kalesiju. Vidjet ćemo u narednom periodu zvog čega je donio takvu odluku.

13:33 – Općinsko vijeće Kalesija je jednoglasno usvojilo  Odluku o davanju prethodne saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljijeg ponudača za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija

13:28 – Fikret Suljkanović (savjetnik načelnika) – U uvodu sam kazao da ovom Odlukom stvaramo pretpostavke za nove investicije. Radi se o lokaciji na sredini piste. Vodili smo računa o svim okolnostima. Prije četiri godine je bilo pokušaja da se ovako nešto napravi. Firma Bingo je angažovala najbolje stručnjake, radi se o 4 hektara. Na nama je da formiramo Komisiju i izaberemo najpovoljnijeg ponuđača. Radi se o više farmi na jednom lokalitetu. Nekada, prije nas, su se dešavale kriminalne radnje, jer hale su prazne, a zemljište je dodijeljeno. Imamo pet ozbiljnih investitora koji bi sad uposlili 100 radnika, ali nemamo slobodnog zemljišta. Moramo pokazati dobrodošlicu investitorima.  Nikome neće zafaliti zemljišta. Firme Milkos i Agrovis trebaju biti predmet naših rasprava, jer su dobili većinu zemljišta, a vidimo koliko je uposlenih radnika. Trebamo poslati jasnu poruku da firma Bingo ranije nije imala razumijevanja u Kalesiji. Naša želja je da Bingo dođe u Kalesiju, jer to više nije trgovačka već i proizvodna kompanija.

13:26 – Hasiba Kurtić (SDA) – Vijećnici iz opozicije će glasati za ovakav Pravnilnik, ali želim napomenuti da nemamo dovoljno informacija o ugovoru. Da li će biti dovoljna udaljenost od naseljenog mjesta? Treba imati u vidu ove činjenice. Pominje se 70 radnika, a ja bih bila stretna da bude uposleno i 20 novih radnika.

13:25 – Mensur Hukić (NLSDŽ) – Imali smo zakupce sa drugih općina, npr. Milkos koji trenutno zapošljava 30 radnika a uzeo je ogromnu količinu zemljišta. U ovom Programu su navedene investicije i broj zaposlenih. Bolje je zaposliti po hektaru deset nego jednog radnika.

13:22 – Nejra Mujanović (samostalni vijećnik) – Šta se krije iza ovoga danas? Napredne zemlje u poljoprivredu ulažu više od 30 %. Ako donesemo ovakvu Odluku dovodimo u neravnopravan položaj domaće poljoprivrednike. Šta smo uradili da pomognemo našim poljoprivrednicima? Podržat ću prijedlog, ali se bojim da će doći provjereni prijatelji iz drugih općina. Do sada je bilo najavljenih investicija, a vidimo da neki objekti u Kalesiji Gornjoj “zjape” prazni, nije bilo nikakvih investicija. Bilo je preprodaje državnog poljoprivrednog zemljišta. Smatram da dok ima zainteresovanih naših poljoprivrednika trebamo njima dati prednost.

13:21 – Mensur Hukić (NLSDŽ)- Kratko sam se svrnuo na prošlost. Ovo je treći pokušaj Binga da nešto gradi u Kalesiji. Do sada nije bilo sluha.

13:17 – Mujo Mujkić (Klub za bolju Kalesiju) – Nakon dugih priča konačno ćemo imati prvu veliku investiciju u Kalesiji. Rekao bih kolegi Hukiću da nije tačno da prethodne vlasti nisu ništa uradile na dovođenju novih investitora u Kalesiju. Pogledajte privredne subjekte koji danas rade. Smatram da će svi vijećnici podržati ovakvu inicijativu koja ima za cilj da podrži nova ulaganja. Koja je to površina, period zakupa, koja je lokacija i koliko će biti zaposlenih ovom investicijom?

13:15 – Rašid Vildić (BPS) – Održavanje 3.vanredne sjednice je opravdano i od velikog je značaja za Kalesiju i njene građane. Načelnik je učinio sve da obezbijedi ambijent za dolazak domaćih i stranih investitora u Kalesiju, što će u konačnici značiti otvaranje novih radnih mjesta i sprečavanje odlaska mladih iz Kalesije.

13:13 – Mensur Hukić (NLSDŽ) – Čast mi je da mogu učestvovati u donošenju jedne ovakve Odluke, kojom se stvaraju preduslovi za investicije na području općine Kalesija. Načelnik i njegove službe su uložili velike napore da se ovakva sjednica održi kako bi se omogućio dalji razvoj privrede i poljoprivrede na području općine Kalesija. Žao mi je što u prethodnom periodu nije bilo sluha da se usvoje ovakve odluke kako bi danas imali između 300 i 500 novih radnika.

13:11 – Senad Šmigalović (SDP) – Danas usvajamo Odluku koja je u interesu općine Kalesija. Imamo investitora koji je jedan od nauglednijih u BiH. Ovom investicijom omogućit će se zapošljavanje novih 70 radnika. Klub SDP-a će podržati ovu Odluku, a vjerujem da će Odluka biti jednoglasno usvojena.

13:09 – U ime predlagača vijećnicima će se obratiti Fikret Suljkanović, savjetnik općinskog načelnika. “Riječ je o ulaganju firme “Bingo” koji u Kalesiji želi graditi farmu za proizvodnju pilećeg mesa. U ime načelnika zahvaljujem se zakupcima državnog poljoprivrednog zemljišta koji su napustili poljoprivrednog zemljište kako bi omogućili investiciju kompaniji “Bingo””, kazao je Suljkanović

13:08 – Na dnevnom redu je jedna tačka dnevnog reda: Razmatranje i donošenje Odluke o davanju prethodne saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o kriterijima za izbor najpovoljnijeg ponudača za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija.

13:07 – Usvojena je dnevni red današnje vanredne sjednice Općinskog vijeća

13:05 – Počela je 3.vanredna sjednica Općisnkog vijeća Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: