Vakcinisano preko 200 građana u Gradskoj dvorani u Kalesiji (FOTO)

Nešto veća vakcinacija stanovništva na području općine Kalesija počela je danas. Vakcine kineskog proizvođača Sinopharm primilo je 210 građana s područja općine Kalesija, starijih od 60 godina, koji su se ranije prijavili kod ljekara porodične medicine i u Službu HES-a Doma zdravlja Kalesija.

Vakcinacija je obavljena u Gradskom dvorani Kalesija, koju su općina Kalesija i JZU Dom zdravlja pripremili prema uputama Zavoda za javno zdavstvo TK.

Opremljeno je ukupno osam kabina u kojima se vrši vakcinacija, dvije kabine gdje ljekari Doma zdravlja Kalesija primaju pacijenate, koji nakon toga pristupaju vakcinaciji,  i još dvije kabine za pružanje htne medicinske pomoći.   

Prema riječima Muje Tosunbegovića, sekretara u Organu uprave, općina Kalesija, je, u saradnji sa JZU Dom zdravlja Kalesija, osigurala optimalne uslove za početak masovne vakcinacije stanovništva.

„Svjedoci smo da općina Kalesija ima prvi dan masovne vakcinacije stanovništva u objektu sportske dvorane. Općinski načelnik je učinio sve da ambijent pružanja usluga vakcinacije za građane Kalesije protekne u optimalnim uslovima, u saradnji sa JZU Dom zdravlja Kalesija koji su izvršioci vakcinacije. Mislim da smo pripremili dobre uslove za masovniju vakcinaciju stanovništva koja bi trebala uslijediti u narednom periodu“, rekao je Tosunbegović.

Dr. Nermin Kuralić, direktor JZU Dom zdravlja Kalesija je istakao da je zadovoljan organizacijom vakcinacije stanovništva i izrazio nadu da će dolaskom većeg broja vakcina započeti masovnija vakcinacija građana.  

„Jučer smo preuzeli 210 doza vakcina Sinopharm, koje danas apliciramo prema osobama starijim od 60 godina. Ovo je za nas generalna proba za masovu vakcinaciju koja bi se trebala obaviti u narednom periodu, kako vakcine budu pristizale u BiH. Drago mi je da sve funkcioniše u najboljem redu, nema gužvi i prostor Gradske dvorane, koju smo pripremili, u saradnji sa općinom Kalesija, nam pruža odlične uslove za prihvat i vakcinaciju većeg broja građana. Broj od 210 vakcina će biti prvi i do sada najveći broj vakcina dat u jednom danu. Danas smo krenuli sam tri punkta, dva ljekara za trijažu, ekipom Hitne pomoći i pratećim osobljem koje upisuje iskaznice. Na sreću,nismo imali niti jedne alergijske reakcije, niti neželjenih efekata“, rekao je Kuralić.

Dodao je da je zaključno sa današnjim danom vakcinisano preko 700 građana i zdravstvenih radnika, a da je oko 30-tak građana revakcinisano. Riječ je, uglavnom, o zdravstvenim radnicima koji su primili vakcine Pfizer.

Kuralić je pozvao građane da se prijave za vakcinaciju kod porodičnih ljekara ili u Službu HES-a i naglasio da je to najbolji vid zaštite građana od koronavirusa.   

Podršku uposlenicima Doma zdravlja Kalesija u Gradskoj dvorani Kalesije pružaju i aktivisti Crvenog križa Kalesija.  

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: