Usvojena inicijativa da se refundiraju sredstva za nabavku Clexana za trudnice

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su postavili nova vijećnička pitanja i inicijative. Jednoglasno su usvojene inicijative Ferida Hodžića (PDA) – da se obezbijede sredstva za refundiranje nabavke Clexana za trudnice i da se pristupi izgradnji vodovodne mreže u naselju Horozovina. Također, jednoglasno je usvojena inicijativa Admira Karića (NIP) da PS Kalesija podnese dodatne aktivnosti na sankcionisanju bahatih vozača koji na putevima na području općine Kalesija u proteklom periodu  obaraju rekorde u brzinama i time se javno hvale objavljujući video zapise na društvenim mrežama.

Vijećnička pitanja i inicijative

Ferid Hodžić (PDA) – Inicijative: Refundiranje sredstava trudincama za nabavku Clexan injekcije. Izgradnja vodovodne mreže u naselju Horozovina. Postavljanje svjetleće signalizacije u naseljenom mjestu Babajići, na magistralnom putu M4.

Admir Karić (NIP) – Inicijative:  Da PS Kalesija podnese dodatne aktivnosti na sankcionisanju bahatih vozača koji na putevima na području općine Kalesija u proteklom periodu  obaraju rekorde u brzinama i time se javno hvale objavljujući video zapise na društvenim mrežama.
O poduzetim aktivnostima da PS Kalesija obavijesti OV Kalesija.

OBRAZLOŽENJE:

U proteklom peridu nekoliko mlađih osoba, kako sa područja naše općine tako i sa područja drugih općina/gradova, dionice magistralnih i regionalnih puteva na području općine Kalesija koriste kao trkaće piste, kako za utrkivanje dva i više automobila, tako i za snimanje video zapisa koje objvaljuju na društvenim mrežama (dominantno „Tik-Tok“) putem kojih se obaraju rekorde u postignutim brzinama.
Ne tako davno, u proteklih mjesec dana, objavljena su dva video zapisa od jedne mlade osobe koja na dionici magistralnog puta kroz Hidane vozi 200 km/h, a ista osoba/automobil na regionalnom putu, preciznije na Pisti kroz naselje Vukovije, vozi 250 km/h.
Podsjećam, radi se o dionicama puta na kojima je proteklih godina poginulo desetine osoba!
Ograničenja brzine na ovim dionicama su mnogo manja u odnosu na navedene brzine. Građani koji svakodnevno koriste ove dionice puta mogu posvjedočiti da i uz poštivanje ograničenja brzine na pomenutim dionicama – barem jednom (vjerovatno više puta!) su imali rizične, potencijalno tragične, situacije. Zamislite situaciju da iz Kalesije idete prema Tuzli i prema vama se kreće automobil brzinom 200 km/h (da ne spominjemo potencijallnu situaciju da i vi vršite radnju preticanja, koja je dozvoljena radnja)? Ili na Pisti, gdje svakodnevno se kreću i pješaci, među kojima i školarci, vidite automobil koji se kreće brzinom 250 km/h?!
Kalesijska policija svoj posao obnaša profesionalno. Nije sporno,čak je i obaveza koju svi moramo poštovati; da pišu kazne vozačima koji parkiraju na mjestu koje nije predviđeno za to; ili da kroz naselje Prnjavor kazne vozače koji voze 60,1 km/h; ili da vas kazne za nevezani pojas iako ste možda krenuli da preparkirate automobil…

Inicijativa 2: Da Općina Kalesija i Mjesne zajednice na području Kalesije poduzme dodatne aktivnosti u vezi sa obilježavanjem datuma vezanih za početak agresije na BiH, jer se ove godine navršava 30 godina.
Dan Općine Kalesija, dani mjesnih zajednica i ostali značajni datumi – nivo organizacije tih događaja podići na veći nivo.

OBRAZLOŽENJE

Ove godine se navršava 30 godina od početka zadnje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovaj “jubilej” bi trebalo obilježiti na višem nivou nego prethodnih godina, prije svega prilikom oblježavanja 23.MAJA – Dana Općine Kalesija, jer se radi o 30-toj godišnjici od kako smo se odbranili od agresora i postali  prvi oslobođeni grad u BiH u agresiji.
Isto treba planirati kada su u pitanju “dani mjesnih zajednica”, kao što je obilježavanje Bitke na Bijeljvcu (Dan MZ Miljanovci), ali i prilikom obilježavanja svih “dana mjesne zajednice” na području Općine Kalesija, gdje bi se sa predstavnicima (Vijećima) mjesnih zajednica dogovorile dodatne aktivnosti u odnosuna način obilježavanja prethodnih godina.
 Mislim da je Općina Kalesija za obilježavanje 20-te godišnjice (2012.godine) Dana Općine Kalesija ovu manifestaciju podigla na viši nivo, kada su angažovana nekoliko osoba da pripreme program.
U sklopu programa je učestvovalo više od 400 dječaka i djevojčica iz Kalesije (tačnije 431  – koliko je uklesano imena na spomen-obilježju), a svaki/a je imao po jedan ljiljan koji su u sklopu programa položili na Šehidsko spomen-obilježje u centru Kalesije. Pozivam da načelnik i nadležna stručna služba u što skorije vrijeme započne aktivnoti u vezi sa gore pomenutim, te da se u organizaciju uključi BKC “Alija Izetbegović” Kalesija sa raspoloživim kapacitetima, kao i da se pozovu predstavnici udruženja sa područja naše Općine , od mladih do udruženja proiteklih iz rata i naših penzionera te da se na nekoj vrsti okruglog stola dogovore aktivnosti.

Vijećničko pitanje 1: Kada je općinski načelnik Kalesije tražio da KANTONALNI PRAVOBRANILAC (Kantonalno pravobranilaštvo)  zastupa Općinu Kalesija u pravnim postupcima?
Da li je u Kantonalno pravobranilaštvo stigao takav upit/molba/zahtjev od strane Općine Kalesija, odnosno od strane općinskog načelnika (ako jeste – kada? Broj protokola? Tekst upita?)
Da li je moguće da Kantonalno pravobranilaštvo ne želi da zastupa Općinu Kalesija!?
Pitanje postavljam Pravobranilaštvu pri Vladi TK.

OBRAZLOŽENJE

Općinsko vijeće je polovinom 2021.godine smijenilo OPĆINSKOG PRAVOBRANIOCA, a na istoj sjednici, kao i više od pola godine kasnije, nije dalo saglasnost za imenovanje novog pravobranioca.
Ovim pitanjem neću tretirati sudski proces koji se vodi protiv Općine, i ko je odgovoran ako Sud presudi u korist smjenjenog pravobranioca i ukoliko budžetskim novcem pratimo se troškove i njegove plate iako nismo imali nekoga ko je zastupio interese Općine, odnosno javne imovine.
Kroz Kolegij Općinskog vijeća, kao i na samim sjednicama, smo u više navrata tražili informacije DOKLE SE DOŠLO SA OVIM PITANJEM (Općina bez pravobranioca!), i nikada nismo dobili konkretne odgovore.
Općinski načelnik, kao i njegovi saradnici (posebno šef kabineta) mjesec dana nakon smjene su bili ubdjeljivi sa pričom da će proces biti veoma brzo završen i da će problem biti riješen, ali i 7 mjeseci kasnije nemamo riješeno ovo pitanje.Navodno se bilo na pragu realizacije da dobijemo zajedničnog pravobranioca sa općinama Sapna i Teočak, a načelnik je na jednom od kolegija rekao da „niko neće da radi taj posao“ (kao – obraćao se on na više adresa, advokatima i slično), a prema njegovim riječima je tražio da Općinu Kalesiju, do okončanja procesa imenovanja novog (ili pak povrata starog!) DA NAS ZASTUPA KANTONALNI PRAVOBRANILAC, ali je, kako je rekao načelnik, kantonalni pravobranilac rekao da neće/ne može raditi taj posao?Zbog toga smatram opravdanim pitanje da nam Kantonalno pravobranilaštvo dostavi odgovor – KADA /DA LI JE NAČELNIK TRAŽIO GORE NAVEDENO? Da li je moguće da Kantonalno pravobranilaštvo ne želi da zastupa Općinu Kalesija!?

Pitanje 2: Kako je SIGURNOSNO stanje sa psima lutalicama na području Općine Kalesija?
Da li se raspolaže sa informacijama koliko pasa lutalica imamo, kako na području centra Kalesije tako i na ostalim dijelovima općine Kalesija?
U slučaju napada pasa lutalica na ljude (djecu, učenike, žene, muškarce, stočare, poljoprivrednike…)  KOGA GRAĐANI POZIVAJU (precizno; da li je to policija,hitna pomoć, općinska inspekcija, veterinarska stanica,,,)?
Zbog čega se ne izlazi na teren po pijavama građana na napad na stoku, perad i po pitanju ugrožavanja ljudskih života!?
Zbog čega se građanima daju samo usmeni odgovori tipa „nismo u mogućnosti“, „nemamo sredstava“ i slično, i zašto se, ukoliko se ne može adekvatno pomoći  ili barem pisano i pismeno obrazložiti  – ne kontaktiraju više instance (ako su zažtićeni PSI LUTALICE, koliko pisanih dokumenata je nakon prijava gražana otišlo na adrese onih koji o tome odlučuju!?)

OBRAZLOŽENJE


Krajem decembra 2021.godine u Podrinjskoj ulici u MZ Kalesija Centar, 10min pješačkog hoda od zgrade Općine/Policije/Veterinarske stanice, u stado od stotinjak ovaca je, po ko zna koji put,  upao čopor pasa lutalica i napravio ogromne probleme za dva stočara koji sa porodicama žive isključivo od ovog posla.
Više informacija o dogažaju se može pročitati na portalu NKP.ba pod naslovom – „VAŠA PISMA/ Psi lutalice nedaleko oce natra Kalesije napadaju stoku, perad i ugrožavaju ljudske živote“.
 Autor pisma, Šemsudin Ćivić, je sa komšijom koji također drži stado ovaca, nakon nemilih događaja kada se nekoliko ovaca izjalovilo, a njihove spruge motkama branile svoje živote od čopora koji je brojao više od 10 pasa, posjetio Općinu Kalesija i općinskoj inspekciji (santitarnom inspektoru?) se požalili o svom problemu. Odgovor je bio samo usmeni – NIŠTA VAM NE MOŽEMO POMOĆI. I zaista NISU NIŠTA POMOGLI, pa čak niti izašli na teren. I nakon pomenutog dogažaja čopor pasa je istom domaćinu udavio tri guske. Domaćin, kao i njegove komšije, svake večeri navijaju sat i izlaze da obiđu svoja imanja i stoku, bacajući petarde i koristeći sline načine zaplašivanja pasa lutalica. Dan prije sjednice OV Kalesija, u srijedu 26.01.2022., sam posjetio pomenutog domaćina, i u razgovoru sa njim saznao da su njegovi problemi dugogodišnje prirode, te da iz Općine ih posjete redovno pred Izbore, saslušaju probleme i onda opet čekaju 4 godin. Isti domaćin je prijepar godina imao nekoliko stotina kvadrata plastenika, ali je odustao od toga nakon mnogih lažnih obćanja iz Općine da će riješiti problem vodosnadbjevanja.
Posvetio se stočarstvu, i iako sa prozora svoje kuće vidi zgradu Općine  – psi lutalice su prijatenja za njegovu stoku, ali i živote građana, posebno djece. Nedavno se u komšiliku djevojčica predškolskog uzrasta igrala sa mačkom, kada su joj iz rukumačku otrgnuli psi lutalice!
 Osim što sam saslušao domaćina, obećao da ću na problem skrenuti barem putem vijećničkog pitanja ili inicijative, zamolio sam ga da svoje buduće poteze i đalbe prema Općini podnese u pisanoj formi, protokolom u zgradi Općine. Ukoliko se ništa ne poduzme po rješavanju ovog problema – domaćin GOSPODIN Šemsudin Ćivić je spreman i na očajničke poteze te svoju stoku i perad dotjerati pred zgradu Općine.

Pitanje 3: Šta se dešava sa najznačajnijom ustanovom po građane općine Kalesija, JZU Dom zdravlja Kalesija, koja veći dio pandemije ima v.d. direktore umjesto stalnog direktora?
Zbog čega je zadnji v.d. direktor podnio ostavku, i kada će ova ustanova ponovo dobiti direktora na mandatski period, jer je to jedini način da se započnu ozbiljni procesi na implemantaciji brojnih obećanja i planova koji su javno plasirani u javnost u proteklom periodu, a pogotovo zbog činjenice da se aktuelni saziv Općinskog vijeća u više navrata stavljao na raspolaganje za pomoć u rješavanju brojnih problema (proširivanje/izmjetanje prostornih kapaciteta, izmještanje laboratorija, izmještanje i adekvatniji prostor za pedijatrijsku službu, finansiranje iz budžeta Općine za zapošljavanje medicinskog kadra posebno doktora medicine,,,)
Da li je Pravna služba odrađuje svoje poslove u skladu sa očekivanjima/zacrtanim planovima, te da li za ove poslove postoji potreba angažirati dodatne uposlenike? Da li je tačno da  u Pravnoj službi kalesijskog Doma zdravlja već duži vremenski period borave određeni „pomoćnici“, za koje ostali uposlenici, kao i već sada bivši direktor ne znaju da rade u ovoj ustanovi, te se ne nalaze na platnoj listi?

Pitanje za osnivača ustanove, Upravni odbor JZU Dom zdravlja Kalesija i rukovodstvo (ukoliko postoji) ove ustanove.

OBRAZLOŽENJE

Na prethodnoj sjednici OV Kalesija je usvojen Plan rada JZU Dom zdravlja Kalesija za 2022.godinu.
U Planu su iznešene brojne stvare koje u praksi ne funkcionišu najbolje, pa čak i nikako, ali i stvari koje funkcionišu bolje od mnogih drugih lokalnih sredina, odnosno ovakvih ustanova u drugim općinama/gradovima.
Tom prilikom sam kao vijećnik konkretno kritikovao određene stvari, postupke i pojedince, ali i pohvalio određene aktivnosti, angažman i pojedince.
Nakon obraćanja tadašnjeg v.d. direktora, koji je i potpisnik Plana rada, dr Ahmet Tuzlak, u ime Kluba vijećnika NIP-a sam za govornicom rekao da je najbolje obraćanje jednog direktora naših ustanova/preduzeća, čije Planove rada i Izvještaje o radu usvajamo, u protekloj deceniji.

Nažalost, nedugo nakon toga je podnio ostavku.
Nemam uvid i informaciju o sadržaju ostavke, ali pretpostavljam(o) da se radi o tome da je tadašnji direktor bio previše iskren, te javno rekao, na neki način priznao ono što prethodnici nikada nisu smjeli, a to je da se jasno zna KO SU problemi u našoj Javnoj zdravstvenoj ustanovi u Kalesiji.
Ne sumnjam da je i to doprinijelo daljnjim pritiscima na direktora, koji ranije, prema pouzdanim informacijama , nije podlijegao pritiscima, pogotovo kada su u pitanju želje za zapošljavanjem odreženih lica, ponajviše nemedicinskog kadra.

Činjenično, usvojeni Plan rada će biti zadatak za nekog drugod direkora, po svemu sudeći ponovo V.D. (VRŠILAC DUŽNOSTI), ali se voga puta kao izabrani vijećnik i kao građanin nadam  – jednom „v.d.mandatu „ u zakonskim okvirima, a u što skorijoj proceduri da se imenuje i direktor na mandatski period.

Iako se radi  vijećničkom pitanju koje u interesu javnosti traži informacije o stanju u JZU Dom zdravlja Kalesija, ovom prilikom molim i one koji participiraju u vlasti i konzumiraju istu
 – DA POVEDU RAČUNA PRILIKOM „POSTAVLJANJA“ NOVOG DIREKTORA, da osim zadovoljavanja svojih kadrova i njihovih ambicija imaju u vidu da donose jednu od najvažnijih odluka po građane Kalesije!

Mujo Mujkić (NIP) – Vijećnićka pitanja: U kojoj fazi se nalazi postupak pred Općinskom sudu u Tuzli, u vezi sa rekonstrukcijom sale za sjednice Općinskog vijeća Kalesija? Sala je rekonstrukcija u dva navrata. U prvom navratu je utrošeno 80 hiljada KM. Mislim da je i druga rekonstrukcija koštala oko 100 hiljada KM. Salu ne koristimo već tri godine.

Drugo pitanje: Da li je Općina Kalesija postupila po nalazu Ureda za reviziju u dijelu povrata sredstava sredstava utrošenih za službena putovanja?  Podnio sam prijavu nadležnim organima i u toku je istraga po ovom pitanju.

Hajrudin Huseinović (sekretar vijeća) i predsjednik UO Doma zdravlja Kalesija je odgovorio na vijećničko pitanje Admira Karića – Dom zdravlja Kalesija je pozitivno poslovao u prethodnoj godini. Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja je izabran početkom marta prethodne godine. Raspisan je javni poziv, na koji se niko od kandidata nije prijavio. Nakon toga je imenovan ponovo v.d. direktor Doma zdravlja Kalesija koji je nedavno podnio ostavku. Trenutno od uposlenika Doma zdravlja Kalesija imamo samo jednu osobu koja ispunjava uslove za direktora Doma zdravlja, ali ta osoba ima određene smetnje za imenovanje. Imamo izuzetne stručnjake u Domu zdravlja Kalesija, doktore nauka, ali nemaju završen menadžment za rukovođenje ustanovom.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: