Usvojen budžet općine Kalesija za 2021.godinu

Usvojen je budžet općine Kalesija za 2021.godinu. Za budžet je glasalo  23 vijećnika, dok su dva vijećnika bila protiv.

Budžet općine Kalesija za 2021.godinu iznosi 10.158.727 KM i manji je od budžeta iz 2020.godine za 4.313.232 KM.

U ovogodišnjem budžetu planirana su sredstva za nastavak izgradnje nove ulice u Kalesiji iznosu od 244 hiljade, za izgradnju saobraćajnice u zapadadnom dijelu Proizvodno poslovne zone Kalesija Grad 264 hiljade,  za dogradnju i izgradnju fekelne kanalizacije u cnetru Kalesija i okolnim naseljima 232 hiljade. Budžetom je za čišćenje i uređenje korita rijeke Gribaja planirano oko 280 hiljada KM, za nabavku kamiona za prikupljanje sekundarnog otpada 180 hiljada, za sanaciju i čišćenje obala rijeke Dubnica u MZ Prnjavor blizu 156 hiljada, za izgradnju puta Prnjavor – Čanići 100 hiljada,  za sanacija puta od Hrasna Donjeg prema Horozovini 30 hiljada KM. Planirana su i sredstva za izgradnju Islamskog centra u Kalesiji u iznosu od 50 hiljada, za rekonstrukciju i sanacija romskih kuća u iznisu od 50 hiljada,  a za uspostavu adresnog registra 70 hiljada.

Za izgradnja kolektivnog stambenog objekta planirano je 236 hiljada, za  hitnu sanaciju objekta JU BKC Alija Izetbegović 50 hiljada, a isti iznos planiran je i za asfaltiranje lokalnih puteva i izgradnju trotoara Rainci Gornji-Rainci Donji-Zates, dok će za Gradsku dvoranu biti izdvojeno 25 hiljada KM.

Općinskim budžetom planirano je 50 hiljada KM za nastavak radova na izgradnji ambulante u Tojšićima,  za nastavak radova na izgradnji doma kulture u Vukovijama Donjim 20 hiljada, za vodovod u Jelovom Brdu 10 hiljada, a za vodovod u Zukićima 7 hiljada KM.

Sportska udruženja na području općine Kalesija mogu računati na sredstva od 200 hiljada KM, za sponzorstva klubova u Premijer ligi i Drugoj nogometnoj ligi FBiH po 30, za sponzorstvo u Superligi FBiH 10 hiljada KM, dok je 130 hiljada KM planirano za stipendiranje učenika i studenata.  

Nisu usvojeni amandmani vijećnika Armina Karića da se za adaptaciju matičnog ureda u Tojšićima iz budžeta izdvoji 20 hiljada KM, da se za medicinsku oplodnju izdvoji 7 hiljada KM i da se za podršku idejama mladih iz budžeta izdvoji 15 hiljada KM.    

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: