Uposlenici Veterinarske stanice Kalesija zabranili ulazak u preduzeće članu Nadzornog odbora

Uposlenici  Veterinarske stanice Kalesija nisu dozvolili ulazak u prostorije preduzeća Edinu Bećiroviću, članu Nadzornog odbora ovog preduzeća.  Bećirović je danas trebao prisustvovati konstituirajućoj sjednici Nadzornog odbora JP Veterinarska stanica – Kalesija, nakon što je nedavno imenovan od Općinskog vijeća Kalesija.

Samiru Selmanoviću, predsjedniku i Emiri Bošnjaković, drugom članu Nadzornog odbora radnici nisu osporavali ulazak u firmu.2

Ovakav postupak uposlenici Veterinarske stance pravdaju činjenicom da je Bećirović u sukobu interesa, jer je zaposlen u konkurentskoj firmi, koja obavlja iste poslove i da kao takav ne može zastupati interese ove firme.

Edin Bećirović je za Radio Feral potvrdio da je nekada radio u JP Veterinarska stanica Kalesija, a da je trenutno uposlen u firmi koja se bavi istom djelatnošću.

3

“Iz nekih razloga imenovan sam kao treći član privremenog Nadzornog odbora. Radnici mi danas nisu dozvolili ulazak u preduzeće. Možda dijelom i razumijem njihov postupak. Oni misle da sam u sukobu interesa, jer radim u drugoj stanici i da zbog toga ne mogu biti u Nadzornom odboru. U ovom preduzeću sam radio tri godine, nakon čega sam dao otkaz i prešao u „Vetpromet“ – Miljanovci. Poslije sam prešo u Veterinarsku stanicu „Pet Vet“ – Tojšići“, kazao je Bećirović.

Prema riječima Sadike Hodžić, koja u Veterinarskoj stanici Kalesija radi 39 godina, Općinsko vijeće Kalesija, je prekršilo Statut ovog preduzeća jer je u Nadzorni odbor imenovana osoba koja je u očiglednom sukobu interesa, a s druge strane nema nikoga iz reda zaposlenih.

4

„Edin Bećirović je radio kod nas. Kasnije je otišao sa Senadom Hamzićem, napustio nas samovoljno. Ostavili su nas tada bez išta. Više od godinu dana smo radili u jako teškim uslovima, bili na minimalcu, čupali se i uspjeli sačuvati preduzeće. Bećirović bi sada da kao član Nadzornog odbora ovog preduzeća bude na sjednicama, a poslije da ode u svoju firmu i ispriča Sanelu Hodžiću šta se dešava kod nas, šta mi planiramo da radimo i da oni dobijaju naše poslove, e ne može. Protiv druga dva člana mi nemamo ništa, ali ne dozvoljavamo da Edin Bećirović bude u upravi naše firme.  Zašto nisu stavili nekoga od uposlenika ove firme? Do sada je u Nadzornom odboru ispred uposlenika bio Nermin Živčić, doktor veterine. Sad nema nikoga od nas zaposlenih. To je očigledno kršenje Statuta, kazala je Hodžić.

Naglasila je da je Statutom ovog preduzeća je precizirano da se dva člana Nadzornog odbora biraju iz reda osnivača, općine Kalesija, a treći član se bira iz reda uposlenika preduzeća, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

Samir Selmanović, predsjednik NO JP Veterinarska stanica Kalesija, kaže da je bio upoznat sa zahtjevom radnika koji su osporavali članstvo Edina Bećirovića u Nadzorni odbor, ali navodi da je Skupština preduzeća i Općinsko vijeće donijelo ovakvu odluku.

5

“Imenovan sam na prijedlog SDA, a Odluku je donijelo Općinsko vijeće Kalesija na posljednjoj sjednici. Nakon što su objavljena imena članova privremenog Nadzornog odbora iz preduzeća su kazali da je jedan član sporan. Direktor preduzeća je na ovaj problem upozorio Skupštinu preduzeća i Općinsko vijeće, ali je dobio odgovor da član NO može biti iz reda uposlenih, ali i ne mora. Ne mogu uticati na ove stvari, nisam birao članove i ja ću održati sjednicu bez jednog člana, a dalje ćemo vidjeti šta će biti”, rekao je Selmanović.

Radnici Veterinrske stanice Kalesija su kazali da će ustrajati u tome da Bećiroviću ne dozvole ulazak u preduzeće, a najavili su i peticiju koju će uputiti Općinskom vijeću Kalesija.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: