Ugostitelji u sve težoj situaciji, upitan veliki broj radnih mjesta

Pandemija koronavirusa uticala je na poslovanje mnogih djelatnosti u BiH. Veliki broj preduzeća radi smanjenim kapacitetom, neka su na rubu egzistencije, dok su pojedini obrti bili prinuđeni staviti ključ u bravu. Među najugroženijim su ugostiteljski objekti, koji već godinu dana, suočeni raznim zabranama, rade u teškim uslovima, u kojima teško mogu osigurati pozitivno poslovanje.   

Dodatni udar na rad i poslovanje ugostiteljskih objekata bila je i nedavna Naredba Kriznog štaba ministarstva zdravstva TK po kojoj je rad kafića, restorana i ostalih objekata koji se bave prodajom i usluživanjem hrane i pića ograničen do 20 sati.

Na sreću ugostitelja odluka je promijenjena nakon sedam dana, tako da ugostiteljski objekti ponovo mogu raditi do 23 sata. 

Ugostitelji smatraju da su bili diskriminisani ovakvom Naredbom i da je ovo bio novi udar na ionako „krhku“ djelatnost.

Miralem Isabegović, vlasnik restorana „Zates“, na Međašu,  u blizini Kalesije, kaže da je zbog ove Naredbe otkazao ranije dogovorene nastupe estradnih umjetnika u toku mjeseca marta.

„Naredba je izazvala negativne posljedice za sve nas koji se bavimo ugostiteljstvom. Otkazali smo najavljene muzičke nastupe i organizovane grupe od po 20-tak gostiju povodom proslave 8.marta. Sada ćemo vidjeti kako ćemo i na koji način nastaviti sa radom.  Bez rada u večernjim satima mi nemamo šta očekivati. Dnevni promet ne može pokriti ni račune za struju, a da ne govorim o ostalim obavezama“, govori Isabegović.  

U vrlo neizvjestan period ulazi i Asmir Alić, vlasnik bara „ Lounge 505“, koji je pred Novu godinu otvorio ugostiteljski objekat u centru Kalesije. Pored ovog objekta Alić je sa Himzom Hadžićem suvlasnik picerije „Boom“. U oba objekta upošljavaju 18 radnika.   

„ Mnogo novca je uloženo u otvaranje ovog objekta, uposleni su novi radnici i dogovoren zakup prostora za duži vremenski period. Sada smo u sitaciji da ne znamo kako dalje. Radnici rade i logično je da očekuju plate za svoj rad. Vlasnik prostora čeka da platimo kiriju. Obaveze se moraju platiti a posla je sve manje. Da je ostala na snazi Naredba o ograničenom radu do 20 sati, vjerovatno bi morali otpustiti neke radnike. Najveći dio posla imamo u periodu od 18 do 22:30 sati. Tada mladi izlaze. Promet tokom dana je tako mali da radnici ne mogu zaraditi za topli obrok, da ne govorim o ostalim obavezama. Maksimalno se pridržavamo svih preporučenih mjera, distance između stolova i obavezne dezinfekcije prostora. Otkazali smo sve nastupe za mart. Sada je novi momenat i vidjet ćemo da li ćemo moći organizovati neka muzička gostovanja“, govori Alić za „Priče sa granice“.

I ostali ugostiteljski radnici su zabrinuti za opstanak. Nadaju se da će se smanjiti broj novozaraženih koronavirusom, a time i relaksirati mjere nadležnih institucija. 

Ugostitelji s posebnom pažnjom iščekuju smirivanje situaacije sa koronom u zemljama Zapadne Evrope, jer bez dolaska mnogobrojne bh-a dijaspore rad velikog broja ugostiteljskih objekata, ali i drugih djelatnosti se svodi na preživljavanje. 

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Priče sa granice)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: