Udruženje ‘Ženo, majko, sestro’ i ‘Grupacija Polo’ o aferi mamograf: Ako nam ne želite ili ne možete pomoći, nemojte nam ni odmagati

Udruženje “Ženo, majko, sestro” i Grupacija “Polo” zaprepaštene su načinom na koji su općinska vlast u Kalesiji i pojedine nevladine organizacije pokušala opstruirati humanitarnu akciju za nabavku mamografa u Dom zdravlja Kalesija.

Vjerujemo da dijelimo zaprepaštenost i nevjericu sa velikim brojem građana Kalesije, što je vidiljivo i iz komentara na društvenim mrežama.

Kao što je javnosti u Kalesiji, ali i šire, poznato, Udruženje “Ženo, majko, srestro” i Grupacija “Polo” pokrenule su akciju nabavke mamografa u martu ove godine, na “Dan narcisa”. Kompletna akcija se odvijala javno i transparentno i niko ne može reći da nije znao za nju. Na naše veliko zadovoljstvo, nakon manje od dva mjeseca, zahvaljujući inicijalnim sredstvima Grupacije “Polo” i donacijama velikog broja privrednih subjekata, institucija i pojedinaca, zatvorena je finansijska konstrukcija za nabavku mamografa. Informaciju o tome objavili smo 10. maja, očekujući da u saradnji sa Domom zdravlja Kalesija što prije izvršimo nabavku i stavljanje u funkciju kalesijskim ženama prijeko potrebnog mamografa.

Međutim, kao što je javnost upoznata, dan kasnije u prostorijama Općine Kalesija održano je nešto što se nastoji prikazati kao konferencija za novinare, iako to nije bila. Bila je to konferencija za jedan medij, koji se jako nekorektno ponio u ovom slučaju i čiji je uposlenik učestvovao u svojevresnim pritiscima i sazivanju tzv. press konferencije, pozivajući čak i nas da na njoj učestvujemo, iako u tom trenutku nismo znali ni o čemu je riječ. Svugdje učesnici konferencije zovu novinare na press, samo u Kalesiji novinar zove učesnike. Pitanje je za čiji interes?

Kao što je poznato, u zgradi Općine, uz dovedene “navijače”, pojačane općinskim načelnikom Seadom Džafićem, sekretar Crvenog križa Kalesija Safet Šahmanović i predsjednica Udruženja “Nijemi krik” Hajra Jahić-Bajrić ustvrdili su da je još prošle godine za potrebe Doma zdravlja iz Austrije stigao polovni donirani mamograf, navodeći da je naša akcija bila bespotrebna, te nas čak optužujući da “preko bolesnih žena prikupljamo političke poene”.

Javnost u Kalesiji prepoznala je o čemu je ovdje riječ, ali ćemo da bi stvari bile do kraja jasne iznijeti nekoliko činjenica i postaviti nekoliko pitanja. Napominjemo da se na pitanja ne treba odgovarati nama, mi odgovore znamo, ali bi se moralo odgovoriti javnosti.

Krenimo sa činjenicama. Press konferenciju je organizirao općinski načelnik Sead Džafić, iako na njoj nije učestvovao, osim kao “navijač”. Uz Šahmanovića i Jahić-Bajrić bilo je najavljeno i učešće predstavnika Općine Kalesija i Doma zdravlja Kalesija. Pitamo: ako je načelnik već organizovao konferenciju za novinare u zgradi Općine, zašto nije imao hrabrosti i da se lično obrati, nego je “gurnuo u vatru” druge? Zašto se nije obratio i najavljeni predstavnik Doma zdravlja?

Činjenica je da se za našu akciju znalo, da je sve bilo javno i potpuno transparentno. Pitamo: Zašto se čekalo da akcija bude završena i da se onda kaže kako negdje postoji neki mamograf za koji se ne zna ni da li je ispravan? Zašto se odmah na početku akcije o tome nije obavijestila javnost ili pokretači akcije?

Ako je već mamograf stigao u oktobru prošle godine, kako je moguće da skoro osam mjeseci niko ne zna za to? Da li bismo ikad saznali da postoji taj polovni mamograf da nije bilo ove akcije? Je li ova akcija sekretaru Crvenog križa, ustvarila, pokvarila neke druge planove koje je imao sa doniranim mamografom?

Da li je sekerat Šahmanović ikad zvanično obavijestio Dom zdravlja Kalesija da je stigao polovni mamograf? Ako jeste, kada? Očekujemo da se i Dom zdravlja Kalesija zvanično oglasi o tome da li su obaviješteni o pristiglom polovnom mamografu.

Ako je mamograf stigao u oktobru prošle godine, zašto do sada nije stavljen u funckiju i zašto je umjesto u Domu zdravlja Kalesija završio u UKC-u Tuzla?

Safet Šahmanović je dužan da ove stvari objasni ne nama, nego građanima Kalesije. Mi ćemo, s naše strane, zvanično obavijestiti Crveni križ Tuzlanskog kantona i Federacije BiH o ponašanju sekretara Crvenog križa Kalesija Safeta Šahmanovića i njegovim pokušajima opstrukcije humanitarne akcije koju smo vodili, kao i o njegovim drugim uočenim aktivnostima, a koje nisu u skladu sa misijom Crvenog križa.
Njegove riječi da “postoji mamograf” te da prikupljeni novac možemo usmjeriti u nešto drugo, govore mnogo o njegovom načinu rada.
Šahmanovića, ali i javnost, moramo upoznati sa ozbiljnošću naše akcije, te podcrtati da smo obavezni našim donatorima opravdati dobivena sredstva, a naročito prema državnim institucijama.
Kako, i da li, to drugi rade, ne želimo komentarisati.

Što se tiče Hajre Jahić-Bajrić, koja nas neutemeljeno optužuje da “preko bolesnih žena skupljamo političke poene”, možemo reći samo da ove optužbe više govore o onome ko ih je izgovorio i njenom nalogodavcu, nego o nama. Na našu sreću, a na nesreću Hajre Jahić-Bajrić i njenog nalogodavca, u Kalesiji se manje-više svi dobro poznajemo, svi znaju ko je ko i kakav je ko.
Kako da tumačimo takve optužbe od osobe koja je sa bolesnim ženama, na dan zvanične predizborne šutnje u cijeloj BiH, prošetala sa kandidatom za načelnika općine Kalesija, danas aktuelnim načelnikom.
Ako to nije “skupljanje političkih poena” i zloupotreba udruženja koje okuplja oboljele žene, onda šta jeste?

Pitanje i njoj i načelniku Džafiću: Zašto ste insistirali da Hajra Jahić-Bajrić i njeno udruženje budu uključeni u našu akciju, uslovljavajući time svoju podršku?

Želimo poslati i poruku načelniku Džafiću: Ako nam ne želite ili ne možete pomoći, nemojte nam ni odmagati. Od Vas ne tražimo ništa više.

Široj javnosti je poznat vaš opus sabranih “djela” koja govore.
Ovo je bio vrhunac licemjerja i zloupotrebe, i svakako da ga možete uvrstiti u vaša “Sabrana djela”, koja, naglašavamo, govore.

Na kraju, s obzirom na to da je finansijska konstrukcija za nabavku novog mamografa završena, od direktora Doma zdravlja Kalesija očekujemo da, u skladu sa našim ranijim kontaktima, uradi svoj dio posla kako bi mamofrag
što prije bio stavljen u funkciju – ne zbog nas, ne zbog bilo koga, nego zbog žena kojima će pregledi na mamografu sačuvati zdravlje i živote.

Zar je moguće da nekome smeta  što želimo najbolje ženama iz Kalesije. Zar je moguće da neko ne želi da se naše žene pregledaju na najsavremenijoj opremi, koja bi mogla spasiti živote naših najdražih.
Ne želimo da žene iz Kalesije preglede čekaju mjesecima, jer znamo da većina naših sugrađanki ne može priuštiti pregled na skupim klinikama.
Zar je moguće da toliko ponižavete i degradirate kalesijske žene, i da im, kako ste poručili na press konferenciji, želite da se liječe na rashodovanoj i polovnoj opremi, umjesto na najsavremenijoj.
Naše žene zaslužuju kao i sve druge – najbolje!

Svima koji žele opstruirati ovu najbolje ikad urađenu humanitarnu akciju u Kalesiji – na čast bilo!

  • POLO GRUPACIJA
  • Udruženje “Ženo, majko, sestro…”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: