Udruženje „Osmjeh nade“ Kalesija: Pozitivnom energijom protiv pandemije

Pandemija koronavirusa je ostavila negativne posljedice na skoro sve životne sfere. Ograničenje kretanja, smanjenje broja osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru i druge epidemiološke mjere pogodile su i ranjive kategorije stanovništva, a posebno djecu sa teškoćama u razvoju. Međutim, članovi Udruženja „Osmjeh nade“ Kalesija ipak pronalaze način da se djeca druže, bar jednom sedmično, kako bi kroz igru i zabavu zaboravili na svakodnevne probleme. 

Fadil Smajlović, predsjednik Udruženja „Osmjeh nade“ Kalesija kaže da se poštuju sve mjere nadležnih institucija. Djeca, koja u prostorije udruženja dolaze u grupama, pokazuju veliku radost, želju za druženjem, a kroz crtanje, slikanje i izradu nakita nastoje da sačuvaju pozitivnu energiju.

 „Udruženje trenutno broji 75 članova. Radi se o djeci sa teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Zbog epidemiološke situacije, djecu smo podijelili u grupe. U vrijeme pandemije djeca jednom sedmično prisustvuju radionicama. Roditelji svakog četvrtka dovode djecu u udruženje gdje se druže, pjevaju, crtaju, izrađuju ukrase od bižuterije… Ovdje borave po nekoliko sati. Velika je radost na njihovim licima prilikom susreta sa prijateljima iz uduženja. Vidi se da sa velikom željom i energijom pristupaju izradi nakita od bižuterije. Često i zapjevaju, šale se, međusobno se pomažu i podržavaju. Vesele se svakoj donaciji humanih ljudi, kojih je, istina manje, ali, ipak, bude s vremena na vrijeme. Zahvaljujući podršci naših sugrađana, ali i donatora iz dijaspore obezbijedimo im ručak, sokove, grickalice i slatkiše“, kaže Smajlović.  

Dodaje da djeci nedostaju putovanja i sportska takmičenja, a da su zahvaljujući ranijim donacijama obezbjedili pribor za crtanje i izradu bižuterije koje djeca još uvijek koriste.

 „Ranije smo organizovali eksurzije u Sarajevo, Mostar i mnoge druge gradove. Djeca su svake godine imala sportska takmičenja za koja su se pripremala i to je za njih bio poseban doživljaj. Neopisiva radost na njihovim licima je bila kada su se sa takmičenja vraćali sa osvojenim medaljama. Nadamo se da će epidemija uskoro stati i da će se djeca ponovo radovati sportskim takmičenjima i putovanjima. Također, zahvaljujući ranijim donacijama obezbijedili smo dovoljno pribora za crtanje i izradu raznih predmeta, tako da te zalihe i sada trošimo“, ističe Smajlović.

Mirza Halilović je među najstarijim članovima udruženja koji je redovno sa sportskih takmičenja donosio medalje, a s nestrpljenjem očekuje nastavak takmičenja i nove pobjede.

„Osvajao sam medalje u košarci, skoku u dalj, stolnom tenisu i drugim disciplimana. Ukupno sam osvojio 13 medalja. Sada se viđamo jednom sedmično u prostorijama našeg udruženja. Crtamo, pišemo, često i zapjevamo. Najviše se družim sa Fuadom Smajlovićem, jer i on voli sport i osvojio je mnogo medalja. Nadam se da će korona uskoro prestati, jer želim da se vratim na sportske terene, da igram košarku, trčim i pripremam se za sljedeću Specijalnu olimpijadu. Želim da u „Osmjeh nade“ donesem još mnogo medalja“, optimističan je Halilović.

Udruženje djece s teškoćama u razvoju „Osmjeh nade“ Kalesija trenutno se nalazi u malim i neuslovnim prostorijama ali naglašavaju da imaju obećanje općinske vlasti da bi u narednom periodu mogli dobiti novi prostor koji bi odgovorio njihovim potrebama. Također, ističu da je, zbog pandemije, otežan rad udruženja, jer je manje projekata i donacija nego ranije. Međutim, nadaju se da će, uz pomoć sugrađana iz zemlje i dijaspore, prebroditi trenutnu krizu i sačuvati osmjeh na licima svoje djece.  

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina ResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Priče sa granice/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: