U subotu promocija knjige “Seoske strahote” autora Admira Delića

Admir Delić iz Tojšića održat će promociju ilustrovane knjige “Seoske strahote” u subotu, 30.marta 2019. godine u BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija.

Seoske strahote su, kako im to ime govori, strašne priče sa sela, one koje su se nekada pričale uz ognjište, dok nena lomi pogaču, iz šporeta miriše skoro gotov krompir za večeru, a djed unučad plaši događajima iz vodenica.

-“Tako je i nama naš djed Avdo, čiji je otac bio vodeničar na rijeci Gribaji, pričao svakojake priče. Poput one o gusku koji je krilom mogao zaustaviti vodenički točak ili kratku crticu o mački koja se u ponoć rastegla duž cijele živice, uplašivši lokalnog lolu koji se vraćao u nevakat sa sijela. E, vođen tim pričama i ja sam u gluho doba, kad je treća smjena na Twitteru, pisao kratke tvitove na tragu tih priča”, kazao je Delić.

Njegove objavljene priče na društvenim mrežama, privukle su pažnju korisnika, a onda mu je prijatelj predložio da radi i ilustracije za te priče.

-“Pišući kratke priče, čiju sam radnju smjestio u dolinu naše lokalne rijeke Gribaje, jedne od pritoka Spreče, dospio sam do četrdeset i više ilustracija, pa sam ih odlučio napraviti kao galeriju na Stickbook internet stranici koju je napravio moj drug Ademir. Međutim, prijateljica Sabina je predložila da to uradim u formi knjige, pa sam se složio sa njom i potražio izvore finansiranja”, istakao je Admir.

Nakon tri mjeseca, konačno je knjiga ugledala svjetlo dana, a Admir se posebno zahvaljuje Jasminu Jusufoviću koji se potrudio da prilikom lektorisanja pronađe najbolje riječi kako bi priče dobile “seljački šmek”. Osim toga, pohvalio je i Ahmeda Hadžića koji je zaslužan za dizajn.

-“Ono zbog čega sam mnogo ponosan jeste što je knjiga nastala i kompletno urađena na području općine Kalesija. Podržali su me Općina Kalesija, firma Polo i BKC Alija Izetbegović. Znači, to je jedan domaći, autentični proizvod sa ovog područja, zasnovan na domaćim legendama, podržan domaćim ljudima i vjerovatno će moju općinu još bolje pozicionirati na mapu kulturnih događaja u BiH”, naglasio je Admir Delić.

Ilustrator Admir Delić iz Tojšića već 11 godina se bavi crtanjem stripova. Poznat je pod pseudonimom Jerome Stickman, a autor je stripa o prvom bosanskom nindži koji će s web platforme uskoro biti prenesen i na listove papira. Iza Delića je bogat ilustratorski rad, u kojem se izdvaja strip “Prešli su” o genocidu u Srebrenici, koji je nacrtao dva puta, različitim stilovima za prvo i drugo izdanje. Dizajnirao je i kompletano jubilarno izdanje albuma “Reexperience” tuzlanskog repera Frenkieja.

Ljubav prema stripu kod Delića se javila još u dječačkim danima. Bio je mališan kojem su otac, tetka i dajidža kupovali prve stripove, poput Zagora, Kita Telera i njemu omiljenog Mister Noa uz Mikijev zabavnik. A ljubav prema crtanju je poprilično zakasnila, s obzirom na to da je počeo crtati sa skoro 26 godina.

(NKP.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: