U Šeheru održana Svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti BiH

Svečana akademija upriličena u povodu obilježavanja 01.marta Dana nezavisnosti BiH održana je danas u Domu kulture u Šeheru, opština Osmaci.

Organizator ove manifestacije bila je BZK „Preprod“ – Osmaci.

U ime domaćina prisutnima se obratio Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi FBiH i bivši načelnik opštine Osmaci.

Ministar Ramić je izrazio dobrodošlicu i zahvalnost gostima za prisustvo akademiji i iskazao zadovoljstvo za podršku povratnicima  na području opštine Osmaci. Podsjetio je na značaj obilježavanja Dana nezavisnosti, ali i obavezu jačanja i izgradnje BiH.

„ Nadam se da ćemo iz ovih događaja, kada smo se kretali putem neizvjesnosti, ali putem koji je značio naše dostojanstvo, izvući pouku da smo spremni nastaviti sarađivati, bez obzira kojoj političkoj stranci ili nekoj drugoj interesnoj zajednici pripadali. Moramo razlikovati opšti od pojedinačnih interesa, raditi i sarađivati za dobro svih nas. Raduje me da u ovom malom povratničkom mjestu imamo ovako cijenjen skup koji pokazuje našim građanima, koji žive u stanju permanentnog straha i iščekivanja, da ste došli da im pružite podršku i da im pokažete da  nisu sami. Nadam se da ćemo saradnjom i zajedničkim projektima pokazati, prije svega, mladim ljudima da ova zemlja ima šansu i da ovdje vrijedi živjeti. Realizacijom nekoliko projekata mi ćemo uskoro biti još bliži centru Kalesije. Sa pozicije, koju trenutno obnašam, učinit ću sve da i Kalesija bude prosperitetnija, sa načelnikom Džafićem koji je ponudio nove ideje i nove projekte koji će naići na razumijevanje i podršku. Uvjeren sam da će ti projekti učiniti prostor Kalesija i Osmaka snažnijim. Mi ovaj prostor želimo vidjeti kao jedan, bez obzira što živimo u dva različita entiteta“, kazao je ministar Ramić.

Njegovo obraćanje izazvalo je veoma emitovne reakcije prisutnih koji su se složili sa svim izrečenim.

Načelnik općine Kalesija Sead Džafić se, uz čestitke u povodu Dana nezavisnosti, zahvalio ministru Ramiću na dosadašnjoj pomoći općini Kalesija, ali i obećao da neće zaboraviti povratnike na području opštine Osmaci.

„Tokom predizborne kampanje obećao sam građanima da ćemo pomoći povratnike i na tome ću ustrajati. Podržat ću projekte koji dolaze iz Capardi, Havaza, Kusonja, Mahale, Šehera, Lika i drugih povratničkih naselja.  Samo zajedno možemo osigurati bolje uslove za život, puteve, nova radna mjesta.  Moramo brisati ove granice, držati se čvrsto za uže i čuvati našu državu“, rekao je načelnik Džafić.

Prisutnima se obratio i Enver ef.Alić, glavni imam MIZ Kalesija, koji je naglasio značaj zajedništva i podrške povratnicima svih gostiju, bez obzira na različitost u političkom smislu.

„Nedavno sam na hudbi govorio da je vjera savjet. Naš ministar nosi to ime – Edin. Upravo on nam je dao određene sugestije. Zato Vas molim da umjesto mog bilo kakvog obraćanja i govora prihvatite sugestije koje je uputio ministar Ramić“, istakao je efendija Alić.

U nastavku akademije promovisano je novo izdanje časopisa „Šeherdžik“, o kojem su govorili Nejra Turić – Tosunbegović i prof.dr. Salih Kulenović.

Svečanoj akademiji u Šeheru, pored općinskog načelnika, prisustvovali su Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća, Fikret Suljkanović, savjetnik načelnika i vijećnici Nezavisne liste Sead Džafić, SDP-a i GDS-a.

Na kraju manifestacije Dževad Tosunbegović, predsjednik BZK “Preporod” Osmaci uručio je prigodne poklone ministru Edinu Ramiću i načelniku općine Kalesija Seadu Džafiću.

FOTO:

 

Press općine Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: