U požaru na Visu izgorjelo hektar borove šume

Dolaskom lijepog vremena, krčenjem i čišćenjem poljoprivrednih površina i dužim boravkom u prirodi sve češće dolazi i do pojave požara na našem području.

Veliki požar jučer je zahvatio područje Visa, iznad Kalesije, u kojem je izgorio oko jedan hektar borove šume i hekatar niskog rastinja.

Pripadnici Vatrogasne jedince Kalesija su pristupili gašenju požara u 12 sati i 45 minuta, a požar je stavljen pod kontrolu sinoć oko 20 sati.

Prilikom gašenja požara kalesijski vatrogasci su radili u veoma otežanim uslovima, s obzirom da je vatra zahvatila i područje pod minama. Ipak, uz veliko zalaganje vatrogasaca zaustavljeno je dalje širenje vatre i požar je u večernjim satima lokalizovan i stavljen pod potpunu kontrolu, kazali su za Radio Feral iz Službe civilne zaštite općine Kalesija.

Iz ove Službe podsjećaju građane na zabranu loženja vatre na otvorenom i mole  građane da nakon boravka u prirodi obavno obrate pažnju bacanje opušaka, kako bi se spriječilo izazivanje bilo kakvih požara, koji mogu ugroziti njihove I živote drugih ljudi.

Požara je bilo i u skoro svim općinama TK-a. Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite TK-a, u protekla 24 sata, vatrogasne jedinice na poručju Tuzlanskog kantona imale su 9 intervencija na gašenju požara.

Općina Banovići PVJ Banovići je imala dvije intervencije na gašenju požara i to požar na šumi i niskom rastinju (cca 100 dunuma) u MZ Seona, zaseok Kamberi i požar na niskom rastinju (cca 1 dunum) na lokalitetu iza sportske dvorane u Banovićima. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Lukavac PVJ Lukavac je u protekla 24 sata imala tri intervencije na gašenju požara i to:

– požar na šumi i niskom rastinju (cca 150 dunuma) u naselju Rosulje,

– požar na niskom rastinju (cca 1,5 dunuma) i drvenom stubu kod firme Reweus,

– požar na šumi i niskom rastinju (cca 300 dunuma) u naselju Babice.

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Sapna i dalje je aktivan požar u lokalitetu minskih polja koji se kreće prema rejonu Stolice. Nadležne službe prate požar i spremne su da intervenišu ukoliko vatra zahvati područje koje nije u minskom polju.

Vatrogasna jedinica Srebrenik je imala intervenciju na gašenju požara  na niskom rastinju u naselju Jasenica – Prokop (cca 18 dunuma). Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice IVJ Đurđevik je imala intervenciju na gašenju požara na niskom rastinju u naselju Zelenika. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla PVJ Tuzla je imala intervenciju na gašenju požara na šumi u naselju Mramor. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: