U organizaciji OO SDP-a Kalesija obilježen 9.maj – Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti  na centralnom spomen obilježju i spomen obilježju borcima NOR-a iz Drugog svjetskog rata u Kalesiji je obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana.

Obilježavanje ovog značajnog datuma organizirao je OO SDP-a Kalesija, a cvijeće su položile i delegacije općine Kalesija i Udruženja antifašista općine Kalesija.

Prije polaganja cvijeća i odavanja počasti borcima protiv fašizma iz Drugog svjetskog rata i odbrambeno – oslobodilačkog rata, u prostorijama SDP-a održana je sjednica Općinskog odbora SDP-a na kojoj je bilo riječi o značaju obilježavanja 9.maja. Po riječima Dževada Hadžića, predsjednika kalesijskog SDP-a fašizam ni nakon drugog svjetskog rata nije pobijeđen i danas kao nikada prije u BiH je potrebno boriti se protiv ovog zla.

 

„ Ideja fašizma, nažalost, još uvijek nije pobijeđena. Svjedoci smo da se fašizam se u Bosnu i Hercegovinu vratio u najtežem obliku, koji je rezultirao genocidom u Srebrenici. Također, svjedoci smo da ideja fašizma u Bosni i Hercegovini, koja se ogleda kroz nastavak profašističkih ideja ustaštva i četništva, još uvijek je živa. Posebno se to ogleda kroz nastojanja da se rehabilituju ljudi iz Drugog svjetskog rata koji su služili nacističkom pokretu, kroz vraćanje imena ulica i trgova… Zbog svega toga i danas ima potrebe za antifašizmom, ima potrebe za snagama koje trebaju raditi na pomiranju, jedinstvu i borbi protiv fašizma. Danas je i dan Zlatnih ljiljana i veoma je bitno da su dobitnici najvećeg ratnog priznanja ovaj datum odredili za svoj dan i time potvrdili svoju antifašističku pripadnost“, kazao je Hadžić, koji je svim građanima Općine Kalesija čestitao 9.maj- Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, sa željom da u potpunosti nestanu sve nacionalističke i neofašističke politike na ovim prostorima. Također, herojima Bosne i Hercegovine i Kalesije –je čestitao Dan zlatnih ljiljana.

Delegacija općine Kalesije se priključila obilježavanju 09.maja, a načelnik Sead Džafić je, također, istakao da se i danas treba biriti protiv fašizma.

“Pored Dana pobjede nad fašizmom mi danas obilježavamo i Dan Zlatnih ljiljana, najboljih sinova naše domovine. Mi ćemo se protiv fašizma uvijek boriti i borićemo se protiv onih koji imaju na umu da podjele našu državu”, kazao je načelnik Sead Džafić.

Po riječima Sejfe Softića, predsjednika Udruženja antifašista općine Kalesija, ovo je jako značajan datum koji se treba obilježavati i saznanja prenositi na mlađe generacije kako se fašizam više nikada ne bi ponovio na ovim prostorima.

 

 

 

 

(Radio Feral)

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: