U Memićima otvoreno spomen-obilježje porušenim bosanskim džamijama

Pred velikim brojem vjernika jučer, u nedjelju, u kalesijskom džematu Memići – Stara džamija na svečan način otvreno je spomen-obilježje porušenim bosanskim džamijama „Muzej – ostavština, tragovi, posljedice agreisje 1992. – 95“. Muzej je zapravo objekat u staklu u kojem su smješteni ostaci porušene memićke džamije. Osim ostataka munare, u objektu se nalaze i fotografije i drugih porušenih kalesijskih i bosanskih džamija.

Svečano otvaranje je obavljeno prije podne- namaza. U uvodnoj riječi Elvir ef. Malić, imam džemata Memići – Stara džamija, je kazao da su izgrađeno spomen-obilježje i obnovljena džamija dokaz da se zločin ne isplati.

 

– Onaj ko je mislio da će rušenjem džamija ostvariti neki cilj, evo, pokazalo se, nije u pravu. Naša džamija se ponovo, ponosno uzdigla, kazao je efendija Malić.

 

Osim njega, vjernicima su se, između ostalih, još obratili i Enver. Ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, kalesijski načelnik Rasim Omerović, Idriz ef. Memić, profesor u Behram-begovoj medresi i izaslanik muftje tuzlnaskog Vahida ef. Fazlovića, i Ismail ef. Smajlović, vojni muftija i izaslanik reisul-uleme Husejna ef. Kavazovića.

 

Džamija u Memićima je porušena na upravo jučerašnji dan, 14. septembra 1992. godine. Munara je minirana i srušena dva dana kasnije. Vrijedni Memićani su poslije rata obnovili porušenu džamiju, a dio srušeni munare podigli su na postament i oko nje podigli objekt u staklu kako bi je sačuvali od daljnjeg propadanja.

Foto: Samir Halilovic
Foto: Samir Halilovic

 

Donator sredstava za ovaj projekt bila je Mediha Ramić, kćerka Eseda Turkića, koja živi u Njemačkoj. Uložila je u ovaj projekat više desetina hiljada maraka. Nakon dove koju je proučio Bilal ef. Husić, Mediha Ramić je i otvorila spomen-obilježje.

 

(Kalesijske novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.