U kalesijskom BKC-u otvorena izložba: “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina – Fadil Banjanović-Bracika”

U sklopu manifestacije “Kalesijsko ljeto” sinoć je u galerijskom prostoru BKC-a “Alija Izetbegović” u ime općinskog načelnika savjetnik Fikret Suljkanović otvorio izložbu fotografija pod nazivom “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina – Fadil Banjanović-Bracika”.

Riječ je o fotografijama Zijada Nuhanovića koje su nastale na području Podrinja u vrijeme kada su prograni se vraćali  na svoja prijeratna ognjišta. Na fotografijama je i pokretač povrtaka Fadil Banjanović zvani Bracika koji je možda i jedan od najzaslužnijih što je masovno krenuo povratak u Podrinje.

“Općinski načelnik je kazao da će uvijek podržavati pozitivne stvari u Kalesiji. Ova izložba je svakako jedna pozitiva koju trebaju Kalesijci, ali i drugi da vide i da se prisjete vremena kada su se ljudi vraćali svojim kućama i kada su iste obnavljali”, rekao je Fikret Suljkanović u svome obraćanju.

Zadovoljan izložbom bio je i vršilac dužnosti direktora BKC-a “Alija Izetbegović” Fahrudin Sinanović koji je istakao da će izložba biti otvorena u narednih nekoliko dana i da se fotografije mogu pogledati od08:00 do 16:00 sati u radnim danima.

Također se zahvalio i načelniku na podršci koju je pružio prilikom organizovanja manifestacije “Kalesijsko ljeto”.

Velike zahvale za “dolazak” ovih fotografija u Kalesiju pripadaju i novinaru Hasanu Hadžiću, odnosno Udruženju za razvoj i demokratizaciju društva DEMO-CENT koji su našu općinu izabrali za ovako bitnu izložbu, istakavši da je Kalesija dala i najveći doprinos kada je u pitanju povratak, posebno na teritorij Mahale, Jusića, Capardi i drugih naselja.

Kao znak zahvalnosti za sve što je uradio da ova izložba uspije likovni umjetnik Mehmed Šišić je načelniku poklonio i jednu sliku sa motivima Zvornika, a istu je preuzeo njegov savjetnik.

 

(Press općine Kalesija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: