U Kalesiji startala radionica „Oživimo stare zanate“

UG “Snaga nezavisne žene” i JU BKC “Alija Izetbegović” pokrenuli su novu aktivnost koja za cilj ima oživjeti stare zanate. Riječ je o održavanju seta radionica pod nazivom“Oživimo stare zanate”.

Predsjednica UG “Snaga nezavisne žene” Hasmira Malić kaže da nastoje  uz radnu terapiju povezati žene u kalesijskim  mjesnim zajednicama.

– Svjesne činjenice da polahko naša tradicija pada u zaborav, želimo od starijih generacija prenijeti znanje na mlađe, a ujedno ovo je i prilika za druženje, razmjenu znanja, mišljenja i novih idej, kazala je Hasmira Malić, predsjednica Udruženja „Snaga nezavisne žene“.

Radionice se održavaju svake srijede u čitaonici u Džafićima, u kalesijskoj MZ Vukovije Gornje.

Od Hasmire Malić saznajemo da se za sada prijavilo desetak žena. Očekuje da će taj broj biti i veći.

–  Ovo je nešto novo na našem prostoru. Barem u novije vrijeme. Riječ je o pletivu, heklanju, keranju, slijedeća radionica sastojat će se od sasvim novih stvari. Irađivat ćemo i dekorativne predmete poput vaza, cvijeća, dekupaž predmeta, predmeta rađenih na foliji, zlatni vez, kazuje Hasmira Malić, dodajući da se radionica realizuje uz podršku općinskog načelnika Seada Džafića.

Po okončanju radionica proizvodi će biti izloženi na bazaru i svi će imati priliku da ih razgledaju i kupe. Novac će biti preusmjeren za humanitarne aktuvnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: